Napadači otkriveni–uloga policije?

Identifikovane 74 osobe koje su učestvovale u napadima na vitalne objekte i ambasade u Beogradu 21. februara 2008. Istražuju se i propusti policije.

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2011.

10:34

Default images

Prema saznanjima Insajdera, osim identifikacije huligana, istraga se bavi eventualnim propustima policije u obezbeđivanju ambasade.

U intervjuu za Insajder ministar policije Ivica Dačić rekao je da se istražuje zašto je povučena jedinica policije koja je obezbeđivala ambasadu SAD, to jest, da li je to urađeno namerno.

Ko je izdao naređenje da se policajci koji su obezbeđivali ambasadu SAD tokom mitinga Kosovo je Srbija povuku, pitanje je na koje odgovora nema ni više od 3 i po godine od ovog dogadjaja.

Prema saznanjima Insajdera pripadnici Žandarmerije bili su u svim poprečnim ulicama oko ambasade, kao i na manje od kilometar u zgradi MUP-a u Ulici Kneza Miloša. Tek nakon pola sata reagovala je Protivteroristička jedinica koja je uspela da potisne huligane, koji su prethodno upali u zgradu , zapalili zastavu, a zatim i samu ambasadu.

Dačić: Jedan period, ne dugo, nije bilo policije, sasvim dovoljno da se napravi jedan ovakav incident kada je policija povučena ispred ambasade sa namerom da tu dodje neka druga jedinica.

Žandarmerija?

Dačić: Žandarmerija, koja nije došla.

Zašto nije došla Žandarmerija?

Dačić: To je sada predmet istrage.

Predmet istrage je zašto nije došla Žandarmerija?

Dačić: Ne, predmet istrage je ustvari ste se tu desilo i zasto se desilo i zasto je povucena poliicija i ko je zatajio u tom lancu i da li je to mozda namerno urađeno.

Pa da li je namerno urađeno?

Dačić: Pa ne mogu ja da dajem izjave o tome. U svakom slučaju to je bila greška, to je bila greška u celoj akciji zato što je ambasada ostala nezaštićena.

U vreme napada na ambasadu ministar policije Dragan Jočić bio je u bolnici nakon saobraćajne nesreće u kojoj je teško povređen. Zato je MUP-om je praktično upravlja državna sekretarka Mirjana Orašanin, koja je toga dana bila u Crnoj Gori.

Insajder je još u decembru 2009. objavio da je u komandovanju policijom, prema tvrdnjama nekadašnjeg generalnog inspektora MUP-a Vladimira Božovića, učestvovao tadašnji šef kabineta premijera Vojislava Koštunice Aleksandar Nikitović.

"Ako se ide klasičnim policijskim linkovima, ako se akcija kontroliše prati i naređuje putem sistema veza koji postoje u policiji, to je sve zabeleženo. Ako postoje druge komunikacije, koje nisu takve, mobilnim telefonom ili neki drugi obični telefoni, onda je u ovom trenutku veoma teško reći šta je tada, ako tada taj razgovor nije zabeležen, šta je bio predmet tih razgovora, osim činjenice da je tog razgovora bilo", kaže Dačić.

Znači bilo je nekih razgovora koji su van linije komunikacije?

Dačić: Svakako da je bilo, da je bilo ovim putem, to bi sve ostalo zabeleženo.

"Novosti": Brojka nije konačna

Imena učesnika u paljenju ambasade, prema pisanju "Večernjih novosti", identifikovana su na na osnovu snimaka, a tužilac treba da okvalifikuje sva dela koja su počinjena toga dana. U požaru koji je izbio u unutrašnjosti ambasade poginuo je Zoran Vujović, a obdukcija je potrvdila da ugušio od dima.

Ta brojka nije konačna, a uskoro se, po nalogu Republičkog tužilaštva, očekuju i prvi informativni razgovori, pišu "Novosti".

Po nalogu direktora policije Milorada Veljovića formirana radna grupa koja je trebala da ispita sve okolnosti paljenja američke ambasade i da rasvetli smrt Zorana Vujovića (21), čije je telo pronađeno u hodniku zgrade ambasade u Ulici kneza Miloša.

Istraga o tim događanjima iz februara 2008. ide u tri pravca. Prvi su propusti policije toga dana u obezbeđivanju vitalnih objekata, ambasada i nekih medijskih kuća. Drugi pravac je politička pozadina tih događaja, a treći identifikacija izgrednika.

Dalje postupanje policije u ovim istragama zavisi od naloga Republičkog tužilaštva.

Imena izgrednika, koji su identifikovani na osnovu snimaka sa tri CD-a, ali i video-zapisa sa kamera na okolnim zgradama, dostavljena su nadležnom tužilaštvu.

U ovom trenutku tužilac je taj koji treba da okvalifikuje sva dela koja su počinjena toga dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: