Nostalgija nesvrstanih u Beogradu

Još juče se stekao utisak da gosti sa nostalgijom doživljavaju Beograd, a i drugi dan konferencije su mnogi učesnici iskoristili za obilazak istorijskih mesta.

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2011.

17:15

Default images

Kao u muzeju, tako su se danas osećale delegacije sa sve četiri strane sveta.

Dolazile su i pomno posmatrale mesto na kome su nekada njihovi lideri stvorili Pokret nesvrstanih.

"Za mene je veoma uzbudljivo što sam došao u Srbiju i da vidim gde su naši osnivači dolazili. Tvorci našeg pokreta kao što su Tito, Nehru, Naser. Za mene je veoma važno što se nalazim na mestu gde su nesvrstani stvoreni", kaže Endrju Mlenga, šef delegacije Zambije.

Najaktivniji od ranog jutra bio je domaćin konferencije Vuk Jeremić. Potpisivao je sporazume, pozdravljao se sa kolegama iz preko sto svetskih zemalja, a osmeh nije skidao ni kada je obišao novinare.

Ministri nesvrstanih, mnogi od njih prvi put u Beogradu, u Srbiji su već treći dan. Gostili su ih predsednik, premijer i ministri, a večeraće i na kraljevskom dvoru. U svoje zemlje, kako kažu, vratiće se sa lepim uspomenama.

"Obišla sam centar grada. U nedelju sam čak otišla na molitvu u jednu crkvu i osećala sam se veoma dobro. Svidela mi se i služba, ali i arhitektura crkve. Pokazali su mi neke delove grada. Bila sam u skupštini, u predsedničkoj palati i videla sam dosta stvari. Imate zaista veliku i lepu infrastrukturu", kaže Vajola Onliri, ministarka spoljnih poslova Nigerije.

Nesvrstani su u Beograd doveli i desetak novinara iz celog sveta. Princ od Bruneja je poveo svoje lične novinare, koji nisu imali dozvolu da govore za srpske medije.

"Vijetnamci znaju dosta o Srbiji, a naročito o Jugoslaviji. Pre 10 godina, kada je izbio problem sa Kosovom, Vijetnam je stao na stranu Srbije braneći vaš integritet i suverenitet. Kada smo u Vijetnamu videli šta se dešava u vašoj zemlji i kako vas bombarduju, pronašli smo sličnosti sa našim ratom protiv Amerike, tako da mi delimo iste emocije", kaže Fung Niguet Ha, novinarka Televizije Vijetnam.

Jubilarna 50. konferencija Pokreta nesvrstanih dovela je u Beograd i predstavnike svih zemalja regiona koji su, kao da su nerazdvojni, seli za isti sto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: