SAD: Prihvaćena tužba za "Oluju"

Sud u Čikagu prihvatio je tužbu srpskih organizacija protiv američke kompanije MPRI optužene "za učešće u genocidu i progonu 200.000 Srba iz Krajine".

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 03.09.2011.

10:53

Default images

Tužbu su protiv agencije MPRI prošle godine podnele srpske organizacije "Žrtve genocida u Krajini" i "Srpski krajiški sabor" iz SAD.

Srbi iz Krajine optužuju američku agenciju MPRI da je instruirala Hrvatsku vojsku u "Oluji" i učestvovala u ovoj operaciji i progonu 200.000 Srba iz Krajine.

Kao dokaz o saradnji priložen je ugovor MPRI i Hrvatske o obuci hrvatskih oficira i vojnika.

"Reč je o američkoj firmi koja obavlja 'prljave poslove' za američku administraciju. I tamo gde SAD ne mogu legalno da vode ratove, agencija MPRI ih vodi ilegalno uz pomoć penzionisanih generala" kaže Savo Štrbac, predsednik dokumentacionog centra Veritas iz Beograda.

Sudija Federalnog suda u Čikagu Ruben Kastiljo proglasio je državu Ilinois nadležnom da sudi penzionisanim američkim generalima po tužbi Srba doseljenih iz Republike Srpske Krajine.

Firma MPRI je uložila žalbu na tužbu i tražila da se suđenje izmesti u Vašington.

"Sud je mišljenja da bi vašingtonski sud bio pristrastan i sudio u korist agencije MPRI", rekao je sudija Kastiljo.

Proces vredan 10 milijardi dolara

Do kraja septembra treba da tužitelji i tuženi iznesu argumentaciju za početak sudskog procesa, kao i podatke o tome koliko će svedoka pozivati, koliko će trajati postavljanje pitanja i koliko će trajati iznošenje kompletne argumentacije. Tačno vreme početka suđenja biće naknadno objavljeno.

Izbegle Srbe iz Hrvatske u SAD zastupaju advokati Robert i Majk Pavić, kao i Džon Ostojić iz Čikaga, koji su otvorili kancelariju u Beogradu da bi preko nje mogli da prikupe nove dokaze i svedoke protiv američkih generala iz MPRI.

"Federalni sud u Čikagu pozvao je obe strane da do kraja septembra ugovore vansudsku nagodbu. Ako MPRI ne pristane na odštetu, počeće veliki proces vredan 10 milijardi dolara", izjavila je Slavica Petrović, glavna urednica lista "Ogledalo", koji prati ovaj slučaj.

"I ako se američki Srbe nagode ili ne nagode sa generalima MPRI, ovaj sudski proces će biti veoma značajan, jer će svetu da dokaže da su SAD, NATO i Hrvatska zajedno izvršili genocid nad srpskim narodom u Krajini. I biće od sudbonosnog značaja za ostale procese koje Srbi vode protiv Hrvatske na međunarodnim sudovima", rekao je Štrbac, koji će lično prisustvovati početku suđenja američkim generalima u Čikagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: