Objavljen podnesak odbrane Mladića

Odbrana Ratka Mladića zatražila od sudija Tribunala u Hagu da odbace zahtev tužilaštva da Mladiću bude suđeno u dva odvojena postupka jer bi to bilo nepravično.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.09.2011.

12:24

Default images

Tužilaštvo je sredinom jula predložilo da optužnica protiv Mladića bude podeljena i da mu najpre bude suđeno po optužbi za genocid u Srebrenici, a potom po optužbama za progon nesrba širom BiH, zločine u Sarajevu i uzimanje međunarodnih talaca.

Mladićev branilac Branko Lukić usprotivio se tom predlogu, naglasivši u danas objavljenom podnesku da bi njegovim prihvatanjem bilo narušeno Mladićevo pravo na pravično suđenje.

"Zahtev Tužilaštva krši pravo optuženog da svoju odbranu izloži efikasno i na razuman način. Odbrana skreće pažnju na činjenicu da su događaji povezani sa optužnicama za Sarajevo, opštine i taoce prethodili događajima iz optužnice za Srebrenicu... Odbrana tvrdi da je nemoguće razumeti događaje u Srebrenici bez razumevanja prethodnih zbivanja", piše u podnesku.

Mladićeva odbrana je kao netačan odbacila i argument Tužilaštva da bi razdvajanje optužnica protiv Mladića doprinelo efikasnosti i brzini postupka.

"Razdvajanje optužnica i dva odvojena suđenja ne bi doveli do efikasnijeg i bržeg procesa, već bi predmet učinilo još komplikovanijim", ocenila je odbrana.

Kao razlog za protivljenje, odbrana navodi i "slabo zdravlje" Mladića, zbog kojeg će biti narušena njegova sposobnost da se sa advokatima priprema za proces.

Zahtev optužbe za dva suđenja protivan je, po odbrani, principu jednakosti strana u postupku, zato što bi branioci morali da se spremaju za drugi proces pre okončanja prvog, istovremeno pripremajući i žalbu na prvu presudu.

Zbog toga bi braniocima, kako su podvukli, bilo potrebno više, a ne manje vremena da se pripreme za suđenja.

Po odbrani, Tužilaštvo je pozivajući se na zakasnelo hapšenje Mladića kao na razlog za razdvajanje postupaka, prekršilo i princip nediskriminacije optuženih.

Mladić, bez obzira na to kada je uhapšen, mora imati ista prava kao i drugi optuženi, podvukla je odbrana.

Branilac Lukić je suprotstavljanje predlogu Tužilaštva zasnovao i na oceni da se njime krši više pravila Tribunala.

Odluku o zahtevu Tužilaštva naknadno će doneti pretresno veće, kojem predsedava holandski sudija Alfons Ori.

Važećom optužnicom, Mladiću se u dve tačke na teret stavljaju genocid nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici, genocid nad nesrbima u još osam bosanskih opština, zatim progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN za taoce, 1992-95. godine.

Po predlogu Tužilaštva, optužnica za genocid u Srebrenici bila bi izdvojena, a Mladiću bi u prvom procesu bilo suđeno po njoj. Taj predlog, glavni tužilac Serž Bramerc obrazložio je neophodnošću da se, budući da je Mladić uhapšen potkraj mandata Tribunala, osigura zadovoljenje pravde, naročito zbog žrtava, time što će suđenje početi što je pre moguće.

Razdvajanje postupaka, po tužiocu, neophodno je i zbog eventualnog pogoršanja Mladićevog zdravstvenog stanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: