File potvrdio da Kosovo nije uslov

Predsednik SNS Tomislav Nikolić izjavio u Briselu da EU neće Srbiji postavljati priznavanje Kosova kao uslov za nastavak njenih evropskih integracija.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 01.09.2011.

20:51

Default images

“EU uopšte nije promenila stav da Srbija praktično bude gurana da veoma brzo ispuni sve uslove koji bi je doveli do članstva u zajednici evropskih naroda", rekao je on.

Nikolić je rekao da ne očekuje da Savet EU ili države članice EU blokiraju kandidaturu Srbije u slučaju da mišljenje Evropske komisije bude pozitivno.

"Od komesara za proširenje Štefana Filea sam dobio jasna uveravanja, čak i pismena, da ne postoji nikakav formalni zahtev EU za priznavanjem nezavisnosti Kosova, da bi to mogao biti uslov za dobijanje statusa kandidata i eventualno članstvo”, rekao je Nikolić novinarima.

Opisujući razgovor sa Fileom kao "veoma otvoren i konstruktivan", Nikolić je rekao da je komesaru preneo stav svoje stranke da Srbija do kraja godine treba da dobije status kandidata i eventualno datum za otpočinjanje pretpristupnih pregovora.

“Bez obzira na to što smo opozicija, mi veoma dobro znamo šta je dobro za Srbiju i to odvajamo od svojih partijskih ciljeva”, rekao je on.

File je u svom saopštenju naglasio da su politički i ekonomski uslovi, takozvana EU merila iz Kopenhagena, i poštovanje uslova u procesu stabilizacije i pridruživanja ključni za kvalitativnu i objektivnu ocenu zasluga Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo.

"Saradnja sa Haškim sudom i regionalna saradnja u koju su svi uključeni su ključni elementi procesa stabilizacije i pridruživanja, a kad je reč o saradnji sa Haškim sudom Srbija je ostvarila značajne rezultate", naveo je File.

"U regionalnoj saradnji je dobrodošlo aktivno angažovanje Srbije, a od životnog značaja je da sada obnovljeni dijalog Beograd-Priština donese nove rezultate kojima će biti poboljšani životi ljudi, ojačani mir, bezbednost i stabilnost u regionu", dodao je evropski komesar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: