Nikolić: Nek File kaže šta EU hoće

Ako je Kosovo uslov za nastavak evrointegracija, narod treba javno da se izjasni o tome, izjavio lider SNS Tomislav Nikolić, uoči susreta sa Štefanom Fileom.

Izvor: Beta

Sreda, 31.08.2011.

10:01

Default images

"Ako od Štefana Filea dobijemo direktan odgovor da je priznavanje nezavisnosti Kosova uslov za nastavak evrointegracija, čim izađemo sa sastanka to ćemo obelodaniti našim građanima. I jedino oni će biti ovlašćeni da se na javnom izjašnjavanju posle toga opredele o daljem putu Srbije", rekao je Nikolić za "Novosti".

Lider Srpske napredne stranke, inače, putuje u Brisel, gde će se u četvrtak sastati sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom i predstavnicima administracije EU.

"Biće to otvoren razgovor. Pitaću Filea bez uvijanja da li je posle posete Angele Merkel ugroženo dobijanje statusa kandidata i šta Evropa uopšte očekuje od nas. Tim pre što od Borisa Tadića dobijamo protivrečne izjave. Očigledno je pogubio sve konce i nema objašnjenja ne samo za to što vaninstitucionalno vodi spoljnu politiku, nego i za to što je ta politika donela katastrofalan rezultat", kazao je Nikolić "Novostima".

Vođa naprednjaka kaže da je sastanak sa Fileom ranije dogovoren i da je i prvobitno bilo predviđeno da razgovaraju o kandidaturi Srbije.

"Takav razgovor nudili smo i ovima koji su na vlasti u Srbiji, ali su se oni prepotentno oglušili o našu želju da se pronađe nacionalni konsenzus. Pošto nas ne izveštavaju dokle se stiglo u evrointegracijama, šta se konkretno dešava i koji su tačno zahtevi Brisela, nema nam druge nego da direktno pitamo Filea. Jer, setite se da smo svojevremeno odustali od zahteva za raspisivanje vanrednih izbora da ne bismo odmagali Srbiji na evropskom putu i zato sada moramo na najvišem mestu da proverimo šta je zaista posredi", zaključuje lider naprednjaka.

Kabinet Štefana Filea: Dolaze na sopstveni zahtev

Evropski komesar Štefan File sutra će u Briselu primiti Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića u očekivanju da od njih čuje ocene o unutrašnjepolitičkom razvoju u Srbiji i zbivanjima vezanim za integraciju Srbije u Evropsku uniju.

To su danas agenciji Beta rekli zvaničnici u Fileovom kabinetu koji su dodali da Nikolić i Vučić na sastanak s evropskim komesarom za proširenje dolaze na sopstveni zahtev.

Ovaj susret Filea s Nikolićem i Vučićem, kako je objašnjeno, spada u okvir uobičajenih sastanaka evropskog komesara sa predstavnicima opozicije u zemljama koje imaju bliske odnose s Evropskom unijom.

Nije predviđeno, rekli su izvori u Briselu, da posle susreta Filea s Nikolićem i Vučićem bude izdato neko saopštenje, a neće biti ni susreta s novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: