Zajača: "Olovo neće naškoditi deci"

Pomoćnik ministra zdravlja Petar Bulat kaže olovo u krvi 51 deteta iz naselja Zajača kod Loznice ne bi trebalo da ima uticaj na njihovo zdravlje.

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2011.

20:58

Default images

Ministar zdravlja dr Zoran Stanković obišao je rudnik i topionicu Zajača.

Iako su predstvnici ministrastva ocenili da trenutno stanje ni na koji način ne ugrožava zdravlje meštana, dogovoreno je da se redovno obavljaju kontrole kao i da se reši višedecenijski problem deponija, što je po zakonu obeveza države.

Strah, neizvesnost i nepoverenje, doveli su gotovo sve meštane Zaječe na sastanak sa predstavnicima ministarstva zdravlja. Koliko je opasno olova, da li su poslednji rezultati koje je sprovela Svetska zdravstvena organizacija zabrinjavajući, zašto im niko sedam decenije nije govorio da se kontrolišu niti davao rezultate - bila su najčešća pitanja meštana.

Da nije smirivanje panike, potvrdio je doktor Petar Bulat uz stručno obrazloženje trenutnog stanja.

"Radiće se sve analize olova ponovo, pošto vrednosti olova osciliraju i ispitaće ih pedijatri i stručnjaci da se vidi da li postoji još nesto što bi možda moglo da se poveže sa olovom. Mada, na osnovu rezultata koje sada imamo ne očekujemo da ćemo išta naći“, kaže dr Petar Bulat.

Posle razgovora sa roditeljima mališana iz Zajače, Bulat je novinarima ponovio da izmerena količina olova u krvi dece ne zahteva terapiju, ni bolničko lečenje.

On je rekao da su rezultati obavljenih istraživanja pokazali da četvoro dece ima umereno povišene vrednosti olova u krvi što, kako je objasnio, predstavlja naznaku da "možda može da postoji problem i to nije alarmantno".

On je dodao da su "blago, blago povišene" vrednosti 10 do 15 mikrograma olova po decilitru krvi, prema stavovima američkih stručnjaka koji imaju najviše iskustava u ovoj oblasti, dok su od 15 do 20 samo povišene i zahtevaju "samo povremenu kontrolu vrednosti olova u krvi i pojačanu higijenu".

Ministra zdravlja Zoran Stanković istakao je da nadležne institucije imaju plan rešavanja problema i postupiće prema prioritetima.

"Ovih četvoro dece kod kojih su registrovane povišene vrednosti biće pregledani od strane multidisciplinarnog tima u Beogradu. Nakon toga za stanovništvo koje živi na ovom prostoru napravićemo jednu brošuru sa informacijama o olovu, kako dolazi do trovanja, kao i merama zaštite“, kaže Stanković.

Najveći problem zagađenja u selu Zajača, gde je kod dece nađen povišen nivo olova u krvi, jeste deponija pri topionici “Zajača” koja postoji još od 1938. godine.

Iako je država bila obavezna da sanira deponiju gde je nataloženo oko 600 hiljada tona ostataka prerade teških matala, taj problem i posle sedam nije rešen. U koncernu Farmakom MB koji je rudnik i topionicu kupio pre šest godina kažu da su spremni da sufinansiraju uklanjanje potencijalnog zagađivača.

"Sa državom smo se dogovorili da taj problem reši i mi smo spremni da pomognemo finansijski da se zaustavi raznošenje prašine sa deponije. Naravno, ne sporimo da postoje problemi iz prethodnog perioda i ispiranja iz neposredne blizine ali ono što građani mogu da vide da smo preduzeli konkretne korake izgradnjom sabirnih centara da se ta voda ne izliva“, kaže Jasmina Milutinović, izvršni direktor Koncerna „Farmakom MB“

Da bi otklonili nepoverenje, predstavnici ministrastva zdravlja predložili su da meštani i mesna zajednica redovno kontaktiraju ministrastvo, odlaze na zdravstvene kontrole i postupaju po preporukama stručnjaka.

Nova kontrola prisustva olova u krvi kod dece planirana je krajem oktobra. U drugoj fazi kontrolisaće se i stanovništvo koje živi na ovom području, kao i vazduh, zemlja i voda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: