Uhapšeni Srbi prebačeni u Zintan

Ambasada Srbije uspostavila kontakt sa novim vlastima u vezi sa sudbinom petorice uhapšenih Srba, koji su "iz bezbednosnih razloga" izmešteni iz Tripolija.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 29.08.2011.

07:56

Default images

Novinari "Komsomolske pravde" pronašli u Libiji petoricu Srba, zatvorenih pod optužbom da su snajperisti.

Predstavnicima Ambasade Srbije je preneto da su petorica državljana danas prebačeni u grad Zintan (oko 150 km od Tripolija) iz bezbednosnih razloga.

Predstavnici Ambasade Republike Srbije u Libiji uspostavili su danas kontakt sa vlastima koje kontrolišu aerodrom u Tripoliju, na kojem su bili zadržani petorica državljana Srbije.

Predstavnici nove vlasti izrazili su punu spremnost za saradnju i najavili mogućnost da predstavnici Ambasade u narednih nekoliko dana posete naše državljane.

Ministarstvo spoljnih poslova RS pozvalo je danas porodice ovih državljana radi pribavljanja što više informacija o okolnostima njihovog odlaska i angažovanja u Libiji.

Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova je, preko svojih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Njujorku, Parizu, Berlinu i Londonu, stupilo u kontakt sa diplomatskim predstavništvima Libije u tim prestonicama, kako bi isposlovalo pružanje konzularno-pravne zaštite.

Misija Srbije u Ženevi pozvala je danas i Međunarodni crveni krst sa istim zahtevom, gde nam je potvrđeno da će se zahtev Beograda odmah dostaviti njihovom predstavništvu u Tripoliju.

"Pobunjenici se ophode korektno prema zatvorenicima"

Ruski novinari Aleksandar Koc i Dimitrij Stešin navode da je reč o Zoranu Nikoliću i Nedeljku Milanoviću iz Lazarevca, Miloradu Đuniću iz Loznice, Miliću Martinoviću iz Aranđelovca i Vojislavu Nićiforoviću iz Beograda, koji borave u improvizovanom pritvoru u Libiji, gde spavaju na podu.

Oni navode da se prema njima pobunjenici ophode korektno, ne tuku ih i daju im hranu.

List je uz tekst o zarobljenim državljanima Srbije objavio i njihovu fotografiju.

Ruski novinari su do njih uspeli da dođu pošto su intervjuisali pobunjeničkog zapovednika aerodroma u libijskoj prestonici Abdulakima Abdulgarada.

Zarobljeni Srbi tvrde da su u Libiju došli 12. avgusta da rade na popravljanju puteva za srpsko-libijsku kompaniju "Zazura" i da im je obećana odlična zarada.

Prema njihovim rečima, uhapšeni su na jednoj barikadi kada su naoružani ljudi videli njihove pasoše i optužili ih za pomaganje Gadafiju, ali su uspeli da pobegnu, nakon čega su se skrivali po kućama u Tripoliju.

Posle toga su, kako kažu, platili jednom taksisti 500 evra da ih odvede do srpske ambasade, ali su na prvoj barikadi ponovo uhapšeni pod optužbom da su snajperisti.

Pobunjenici su zarobljenicima rekli da će uskoro biti prebačeni u Zintan, grad na zapadu Libije, i pušteni kućama "ako sve bude u redu".

Porodica: Nema veze sa vojskom i oružjem

Otac jednog od zarobljenih Milan Đunić je rekao za B92 da se njegov sin Milorad, star 27 godina, nikada nije bavio poslovima koji su vezani za vojsku ili za naoružanje, već da je u Libiju otišao kao građevinski radnik.

"Moj sin nije radio ovde i otišao je u inostranstvo da radi 12. avgusta. Mislio je da ide u inostranstvo i tako nam je rekao da će da ide, ali nismo znali gde. Rekao je da će se nekim građevinskim poslom baviti", rekao je Milan Đunić.

Đunić je rekao da je njegov sin trebalo da se nađe sa "nekim čovekom u Beogradu" koji bi ga odveo "tamo gde će da rade". On kaže da se Milorad dva puta javljao porodici da kaže da je dobro, ali da nije govorio gde je.

On je pozvao državu da pomogne kako bi Milorad i njegovi drugovi bili što pre oslobođeni.

"Zamolio bih državu da preduzme mere koje su u njenoj moći da spase ovu decu, kao što je činila uvek kada su bile slične situacije", rekao je Đunić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: