Srbija nastavlja da finansira sever

Srbija poručila da neće prestati da finansira institucije na Kosovu. Portparol Euleksa Nikolas Haiton kaže da je prioritet istraga o ubistvu pripadnika ROSU.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2011.

16:16

Default images

Istragu vode tužioci Euleksa koji tesno rade sa kosovskom policijom, rekao je Haiton za B92.

"To je prioritet, ima napretka u istragama, ali u ovom trenutku ne možemo ništa više od ovoga da kažemo, kako bismo zaštitili tok istrage", rekao je on.

Istovremeno, Srbija poručuje da neće prestati da finansira svoje institucije na Kosovu. Bez sigurnosti koje im te institucije daju, Srbi neće imati motiv da i dalje ostaju na teritoriji Kosova.

Ministar Goran Bogdanović kaže da 40.000 porodica na Kosovu zavisi od plata koje se isplaćuju uz budžeta Srbije

Rada Trajković, direktorka Doma zdravlja u Gračanici, kaže da je zahtev Nemačke da Srbija prekine finansiranje institucija na Kosovu izazvao šok, ali da se kosovski Srbi nadaju da to nije stav čitave Evropske unije.

Ukidanje institucija značilo bi iseljavanja Srba.

Što se Srbije tiče, te insitucije nisu paralelne, već legalno i demokratski izabrane.

Bogdanović navodi da su to jedine institucije koje vode računa o Srbima i preko kojih oni ostvaruju svoja prava. To nije samo lokalna samoprava, već zdravstvo, školstvo, kulturne ustanove...

Poruka nemačke kancelarka Angele Merkel da Srbija mora da prekine finansiranje insitucija na Kosovu, ukoliko želi da dobije status kandidata za ulazak u EU, uznemirilo je i građane na Kosovu, ali i u centraloj Srbiji.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da je ideja o ukidanju srpskih institucija na Kosovu "antidemokratska težnja" i da dijalog sa Prištinom ne treba da bude predmet ucenjivanja.

Srbija godišnje izdvaja oko 250 miliona evra za institucije na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: