Zaštititi svedoke u Haškom sudu

Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom izrazio je zabrinutost zbog načina na koji se odvija ponovno suđenje bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju.

Izvor: B92

Utorak, 23.08.2011.

18:17

Default images

Iz Saveta ističu da je očigledno da se u tom predmetu nastavlja zastrašivanje svedoka.

Predsednik Nacionalnog saveta Rasim Ljajić se ovim povodom obratio i predsedniku Haškog tribunala.

Tribunal je, kako se podseća u saopštenju Nacionalnog saveta, još 2008. godine konstatovao da je u predmetu Haradinaj bilo teško obezbediti svedoke jer su bili zastrašivani, i da je 18 svedoka odbilo da se pojavi pred sudom što je, na kraju, i dovelo do delimičnog ponavljanja postupka protiv Haradinaja.

"Iz početka ponovljenog suđenja čini se da pritisak na svedoke ne samo da nije smanjen, već je izgleda i pojačan", navodi Nacionalni savet reagujući na svedočenje Šefćeta Kabašija, bivšeg pripadnika OVK, koji je u pojavljivanju pred sudom odbio da okrivi Haradinaja za zločine koji mu se stavljaju na teret.
Kabaši je, između ostalog, rekao da se ne seća svojih ranijih izjava, dodao da ima sreće da je još živ i postavio pitanje sudbine drugih svedoka.

"Čak i u ovako ozbiljnom predmetu koji se odvija pred međunarodnim sudom, javnost ima priliku da vidi svedoka koji, pod velikim pritiskom i ogromnim strahom za sebe i svoju porodicu, odbija da iznese svoja saznanja o počinjenim zločinima", navodi se u saopštenju.

Srpski Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom konstatuje da je poslednji momenat da Tribunal u predmetu Haradinaj svedocima obezbedi adekvatnu i delotvornu zaštitu i omogući im da slobodno i bez straha daju svoje iskaze.

"Ukoliko se u tome ne uspe, biće poslata nedvosmislena poruka da se uklanjanje i zastrašivanje svedoka isplati i da predstavlja efikasan način da okrivljeni izbegnu kaznu za zločine koje im se stavljaju na teret", poručio je Nacionalni savet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: