Merkelova: Ukinuti paralelnu vlast

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla da je na putu ka EU nužan napredak u dijalogu Beograd-Priština, što podrazumeva ukidanje paralelnih struktura na Kosovu.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 23.08.2011.

10:35

Default images

Nemačka želi Srbiju u EU, ali je potrebno da se ostvari napredak u dijalogu sa Prištinom, izjavila je Merkelova, koja je posle 15 časova otputovala iz Srbije.

"Ukazali smo da je Nemačka priznala Kosovo, a Srbija nije. To je situacija u kojoj je potreban napredak - rezultati u direktnom dijalogu, rad Euleksa i ukidanje paralelenih struktura", rekla je ona.

"Verujemo da je mesto Srbije u Evropi. Priznajemo i zahvaljujemo na hrabrosti pokazanoj na tom putu", rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Tadićem. "Mi vidimo budućnost Srbije u EU i učinićemo sve da Srbija taj put uspešno savlada na osnovama evropskih principa", poručila je Merkelova.

Ona je rekla da nije sporno da je rešavanje pitanje Kosova dug proces, ali da ne bilo fer prema Srbiji da se pristupni pregovori privedu kraju, a da tek onda EU kaže, "sad nam je palo na pamet da imamo problem Srbije s Kosovom".

"Zato bolje da danas rešavamo teška pitanja nego da ih odlažemo za sutra", rekla je Merkelova.
Ona je, na pitanje da prokomentariše najavu Prištine da bi i pre nastavka dijaloga sa Beogradom mogla da preduzme određene korake na severu Kosova, odgovorila da treba sprečiti jednostrane korake.

"Zato Nemačka želi da se dijalog nastavi tako da rezultati proističu iz tih razgovora i da se time umanji opasnost od jednostranih koraka", rekla je Merkelova na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Tadićem.

Tadić: Srbija želi da reši konflikte

Srbija smatra da svako rešenje vezano za pojedinačne konflikte na prostoru Jugoistočne Evrope mora da uzme u obzir stabilnost celokupnog regiona, i zato se protivi presedanima, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.
(Tanjug)
"Mi se i danas suočavamo sa vrlo komplikovanim pitanjima, jedno od njih je Kosovo. Srbija nema iluziju da može da unese konflikt u EU i Srbija želi da reši konfklikte na prostoru zapadnog Balkana", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije ocenio je da je očigledna strategija Prištine da se unilateralnim akcijama menja situacija na terenu.
"Zato je usledila akcija Rosu na severu Kosova", naveo je Tadić na zajedničkoj konferenciji za štampu s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

On je podsetio na akte nasilja 2004, koji su izmenili etničku strukturu na Kosovu.

"Srbi više ne žive tamo gde su živeli pre pogroma", rekao je predsednik Srbije.

On je ukazao na to da je izjava koja je juče došla iz Prištine da su spremni na nove akcije "deo te strategije".

"Očekujemo jasan stav EU. Neprihvatljivo je za nas da se nagrađuje onaj koji sprovodi nasilje", poručio je Tadić.
On je naveo da Srbija želi da nastavi dijalog i da se samo kroz dijalog može postići dugoročno i održivo rešenje.

"Srbija želi rešenje, ne želi da zamrzne koflikt. Želi slobodan promet roba i usluga. Ali čuva svoj integritet i ima svoj ustav i pravna načela", naglasio je predsednik Tadić.

On je kazao da Srbija ne traži veštački put ka članstvu u EU već jednake standarde kao i za druge zemlje, ocenjujući da Srbija može biti pouzdan partner Nemačke.
(Tanjug)
"Srbija ima svoje principe u rešavanju konflikata i mi \elimo da s nemačkim prijateljima pronađemo vrlo praktičan put kojim čuvamo dignitet svih naroda u regionu", rekao je Tadić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Predsednik Srbije je rekao da je međuregionalna saradnja centralna tačka politike Srbije i da jugoistočna Evropa nema izvesniju budućnost od one u EU.

EU nikad neće biti kompletirana ako ne bude integrisala i Zapadni Balkan, rekao je on.

Tadić je rekao i da Srbija podržava što skoriju integraciju Hrvatske i svih drugih zemalja regiona u EU, ali i traži da isti principi i kriterijumi budu poštovani i kada je u pitanju Srbija.
(Tanjug)
Nemačka kancelarka Angela Merkel je susretom sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem počela zvanične razgovore u Beogradu.

Kancelarki Merkel je ispred Palate "Srbija" na Novom Beogradu priređen svečani doček, uz počasnu gardu i intoniranje himni dveju zemalja. Pored predsednika Tadića, na platou ispred Palate "Srbija" nemačku kancelarku dočekali su i premijer Mirko Cvetković, potpredsednik vlade Božidar Đelić i ministri spoljnih poslova i odbrane Vuk Jeremić i Dragan Šutanovac.
(Tanjug)
Posle susreta sa Tadićem, nemačka kancelarka se u Vladi Srbije sastala s premijerom Mirkom Cvetkovićme i više ministara.

Angela Merkel sinoć je doputovala u prvu zvaničnu posetu Srbiji iz Zagreba. Pre početka zvaničnih razgovora jutros je nešto više od pola sata razgovarala sa upraviteljkom Fondacije "Dr Zoran Đinđić" i stipendistima nemačke privrede.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, pre službenih razgovora sa državnim vrhom Srbije, sastala se sa predsednicom UO Fonda Dr Zoran Đinđić, Ružicom Đinđić.

Nemačka kancelarka u Beograd je sinoć stigla nakon jednodnevne posete Zagrebu, gde se juče sastala s predsednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor.

U Hrvatskoj je Merkelova izjavila da sve zemlje zapadnog Balkana mogu da postanu članice Evropske unije ako ispune preduslove, a kao uslov za Srbiju navela je normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

230 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: