Sandžak: Ista prava kao u Vojvodini

Bošnjaci u Sandžaku bi trebalo da imaju sve što imaju manjine u Vojvodini, smatraju u Bošnjačkom nacionalnom veću.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2011.

13:24

Default images

Predsednik Izvršnog odbora BNV-a Esad Džudžević ocenio je da je zbog neadekvatnog reagovanja države na zahtev za zaštitu bošnjačkog kulturnog nasleđa došlo do dalje devastacije i urušavanja mnogih bošnjačkih kulturnih dobara u Sandžaku i drugim krajevima Srbije.

Na sastanku Odbora za kulturu je konstatovano da "u Strategiji kulture Srbije nema mesta za Bošnjake", pa je to, smatraju, dodatni motiv potrebe za izradom strategije koja bi bila posvećena samo kulturnoj baštini bošnjačkog naroda.

Potencirana je, kako se navodi, neophodnost efikasnije afirmacije celokupnog kulturnog nasleđa Bošnjaka i posebno stvaralaštva mladih.

Književnik Šaban Šarenkapić je kao jednu od najneophodnijih mera predložio formiranje "dobre izdavačke kuće i osnivanje dobrog kulturnog časopisa, rasterećenog dnevne politike".

Konstatovano je i da je, s obzirom na stanje bošnjačkih kulturnih dobara u Novom Pazaru i Sandžaku, od suštinske važnosti preduzeti odgovarajuće mere kako ne bismo izgubili nešto što, kako je rečeno, više nikada ne bismo mogli povratiti.

Kada je reč o zalaganju za osnivanje Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka, istaknuto je da je to od suštinskog značaja i da iza te ustanove treba da stane država i Vlada Srbije, te da je neophodno što hitnije pristupiti zaštiti onoga što postoji, a što se svakodnevno sve više uništava i urušava.

U BNV-u smatraju da bi Zavod za kulturu sandžačkih Bošnjaka trebalo da ima punu autonomiju u radu, te da je jedan od prvih zadataka u izradi strategije definisanje kulturne baštine u skladu sa njenom istorijom i tradicijom.

Takav, autonoman zavod za kulturu, trebalo bi da se bavi kulturnom baštinom čitavog Sandžaka, a osnivač te institucije trebalo bi da bude Vlada Srbije, jer bi se tako, kao je rečeno, onemogućila bilo kakva politizacija ove ustanove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: