Priština lobira pred sednicu SB

Priština pokušava da obezbedi što veći broj priznavanja pred sednicu SB o Kosovu. Nezavisnost ovih dana priznalo 17 zemalja: tri afričke i 14 karipskih.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 19.08.2011.

21:53

Default images

Uz pomoć velikih sila koje priznaju Kosovo, Priština već nedeljama lobira kako bi pred sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, zakaznu za 29. avgust, povećala broj zemalja koje priznaju nezavisnost južne srpske pokrajine.

Ova ofanziva deo je dobro razrađenog strateškog plana za postizanje punog priznavanja Kosova, koje je prištinsko ministarstvo spoljnih poslova usvojilo pre nekoliko meseci. U dokumentu na oko 30 stranica, u koji su ”Novosti” imale uvid, navodi se da će biti uložena velika finansijska sredstva i politički napori da se Kosovu obezbedi stolica u najvažnijim svetskim organizacijama - u UN, EU, NATO...

Tako je, posle višemesečnog zatišja, kako je saopštio kabinet kosovskog vicepremijera Bedžeta Pacolija, Prištinu u samo nekoliko dana priznalo skoro 17 zemalja: tri afričke (Gvineja, Niger i Benin) i 14 karipskih, među kojima suAntigva i Barbuda, Bahami, Barbados, Belize, Dominisija, Grenada, Gvajana, Haiti, Jamajka...

Time se situacija u Generalnoj skupštini UN naglo promenila u korist Prištine, pa je broj članica ove svetske organizacije koje su za nezavisnost dostigao skoro polovinu - od 193 države, Kosovo priznaje 94.

Istovremeno, i Srbija maksimalno jača diplomatske napore i pokušava da spusti rampu novim priznavanjima, a aktivnosti našeg šefa diplomatije i specijalnih emisara sada su posebno fokusirane na organizacije koje okupljaju veliki broj afričkih i azijskih zemalja.

Cilj je da se spreče kolektivna priznavanja država koje su okupljene u Organizaciji islamske konferencije (OIK), Afričkoj uniji i Arapskoj ligi.

Trenutno, od 57 zemalja OIK, skoro dve trećine ne priznaje Kosovo, a od 28 članica Afričke unije, na našoj strani je njih 20.

Kao poslednju ”liniju odbrane” Srbija vidi septembarski Samit nesvrstanih, kada će Beograd ugostiti državnike iz mnogih uticajnih azijskih i afričkih zemalja.

"Nažalost, ne očekujem značajniju pomoć nesvrstanih, jer naši višedecenijski prijatelji upravo gube vlast u afričkim revolucijama i u mnogim uticajnim zemljama ove organizacije doći će režimi koji nam neće biti naklonjeni", kaže za ”Novosti” profesor međunarodnog prava Predrag Simić i dodao da iza svega što se poslednjih nedelja dešava na severu Kosova, kao i iza ofanzive Prištine na svetskoj sceni, zapravo stoje moćne države, koje su među prvima priznale Kosovo i koje sada pokušavaju da do kraja zaokruže projekat nezavisnosti.

Naš nekadašnji ambasador pri UN Branko Branković kaže da Beograd sada mora svim snagama da se fokusira kako bi sprečio da Priština dobije stolicu u UN:

"Bez obzira na to da li je država mala ili velika, taj glas isto vredi u Generalnoj skupštini. Kada Savet bezbednosti preporuči prijem nove članice, ona mora da dobije podršku dve trećine glasova prisutnih država.", kaže Branko Branković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: