Srbija priznala Južni Sudan

Vlada Srbije odlučila da prizna Republiku Južni Sudan, koja je početkom jula proglasila nezavisnost, kao suverenu državu.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.08.2011.

17:39

Default images

Šef vladine kancelarije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović je naveo da je vlada donela odluku i o uspostavljanju diplomatskih odnosa Srbije i Eritreje.

Od 1955. godine, godinu dana pre nego što je Sudan stekao nezavisnost, pobunjenici sa afričkog juga zemlje su vodili dva rata protiv uglavnom arapskih vlasti u Kartumu, u nastojanju da dobiju dodatnu autonomiju.

Zaraćene strane su 2005. godine potpisale mirovni sporazum pod pritiskom međunarodne zajednice, a na osnovu njega je organizovan referendum na kome se početkom godine 99 odsto građana južnog dela Sudana izjasnilo za odvajanje od Severa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: