Ratku Mladiću operisan bruh

Haškom optuženiku Ratku Mladiću je juče operisan bruh i oseća se dobro, saznaje B92. Tribunal negira da je Mladić zbog operacije napustio Sheveningen.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.08.2011.

09:16

Default images

Mladiću je u utorak operisan bruh i on se posle operacije javio porodici.

Haški tribunal je danas negirao da je optuženi Ratko Mladić odveden u bolnicu Bronovo i saopštio da Mladić "nije napustio" sudski pritvor u Sheveningenu.

"Izveštaji da je Mladić u bolnici Bronovo nisu tačni. Mogu potvrditi da on nije napustio zatvorski kompleks u Sheveningenu", saopštila je u pisanoj izjavi predstavnica Tribunala Nerma Jelačić.

Jelačićeva je ukazala da, u skladu sa pravilima Tribunala, ne može objaviti detalje o zdravlju bilo kojeg od optuženih u pritvoru.

"Pravila određuju da Sekretarijat čuva kao poverljive informacije o zdrastvenom stanju optuženih, osim ukoliko sam optuženi ne dozvoli da se ti detalji saopšte, ili ukoliko to ne naloži sudsko veće", precizirala je ona.

Ona je ponovila da Tribunal "omogućava svim optuženima najbolju moguću zdravstvenu zaštitu i medicinski tretman kada je to potrebno".

"Pravila Tribunala predviđaju da bilo koja situacija gde postoji opasnost po život optuženog mora odmah biti prijavljena sekretaru suda. Tako nešto nije prijavljeno u vezi sa Mladićem", zaključila je Jelačićeva u pisanoj izjavi.

Mladić je operisan u Hagu i posle operacije javio se porodici, izjavio je danas član tima za njegovu odbranu Miloš Šaljić.

Šaljić je rekao da je Mladiću juče operisan bruh i da je ta operacija ranije više puta odlagana, ali da je na kraju morala da bude izvedena pre statusne konferencije pred Haškim tribunalom i početka su]enja.

On je povodom saopštenja Tribunala rekao da Hag ne želi da se tom slučaju u javnosti pridaje veći značaj.

Prve informacije su ukazivale da je haški optuženik prebačen u holandsku bolnicu "Bronovo", koja brine o zdravlju članova kraljevske porodice Holandije, a gde je do sada pregledano i lečeno više optuženih iz pritvora Tribunala.

Mladić bi pred sudije Tribunala trebalo da iza]e 25. avgusta, u raspravi o stanju u postupku.

Istog dana kada je Mladić iz pritvorske jedinice odveden u bolesničku sobu, Haškom tribunalu je stigao predlog tužilaštva da se jedinstvena optužnica protiv bivšeg komandanta Vojske Republike podeli na dva dela i da se održe dva odvojena suđenja.

Kao jedan od razloga za to navedene su "nepredviđene okolnosti u slučaju pogoršanja Mladićevog zdravlja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: