Čekajući odgovore o pobuni JSO

Tokom pretkrivičnog postupka o političkoj pozadini atentata na Zorana Đinđića ispitano nekoliko svedoka koji su bacili novo svetlo na pobunu JSO, saznaje B92.

Izvor: B92

Utorak, 16.08.2011.

16:08

Default images

Svi oni će biti pozvani kada počne istraga, kako bi se posle skoro deset godina dobili odgovori o tom događaju.

Iako je tužilac za organizovani kriminal javno rekao da će mnogi političari i nekadašnji operativci službi bezbednosti biti pozvani da kažu sve što znaju o pobuni JSO i političkoj pozadini ubistva Zorana Đinđića, to se do danas nije dogodilo.

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica, lider LDP-a Čedomir Jovanović, nekadašnji čelnici DB-a Goran Petrović i Zoran Mijatović, nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović – niko od njih nije pozvan da da iskaz u pretkrivičnom postupku, uprkos tome što je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević javno saopštio da će ih zvati da kažu sve što znaju o pobuni Jedinice za specijalne operacije u novembru 2001. godine.

Zoran Mijatović kaže da ima šta da kaže istražiocima, ali o tome ne želi da govori pred kamerama. Međutim, ne sumnja da pobuna Jedinice za specijalne operacije ima veze s ubistvom Zorana Đinđića.

"Slažemo se da je to jedna od prvih tačaka koje su pokrenule lavinu prema premijeru, slažem se verovatno, kao što je rekao Srđa Popović, da je pobuna produženo krivično delo do ubistva premijera Đinđića, sa obzirom da su neki akteri pobijeni, jedini čovek koji bi tu dao ključne stvari je Legija", kaže Zoran Mijatović, nekadašnji zamenik načelnika DB-a.

U očekivanju zvanične istrage, advokat Srđa Popović je u ime porodice Đinđić podneo krivičnu prijavu protiv Ulemeka i još šestorice pripadnika JSO, Koštunice i nekada prvog čoveka vojne bezbednosti Ace Tomića da su, kako se navodi, organizovali oružanu pobunu.

Porodica smatra da je pobunom ugrožena bezbednost zemlje, što je kulminiralo atentatom, a da je atmosferu u kojoj se to dogodilo podgrejavao Vojislav Koštunica.

Analizirajući pisanje medija u tom periodu, Velimir Ćurgus Kazimir kaže da postoji razlog za sumnju.

"DSS i Vojislav Koštunica dve godine ništa drugo politički nisu radili nego stvarali atmosferu neprijateljstva - ne političke kritike, to je jedno, već se produkovao strašan animozitet koji su pravili prema Đinđiću", kaže Velimir Ćurgus Kazimir iz medijske dokumentacije Ebart.

Velimir Ćurgus Kazimir kaže da bi trebalo ispitati i odgovornost pojedinih novinara, navodeći kao primer pisanje "Identiteta", čiji vlasnik je bio jedan od vođa yemunskog kriminalnog klana Dušan Spasojević. U to vreme, glavni urednik tog lista bio je Gradimir Katić.

Pobuna JSO, koja se dogodila na auto/putu ispred Sava centra, ni posle devet godina nije dobila svoj epilog.

Miljko Radisavljević je najavio da je predistražni postupak pri kraju, kao i da će istraga obuhvatiti šefa JSO Milorada Ulemeka Legiju, bivšeg zamenika načelnika DB-a Milorada Bracanovića i bivšeg predsednika Vlade Srpske Krajine Borislava Mikelića. Istraga koja se čeka deset godina biće pokrenuta, kako je rekao tužilac – uskoro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: