London: Veće policijsko prisustvo

Nekoliko hiljada dodatnih policajaca angažovano je tokom vikenda u britanskim gradovima kako bi sprečili moguće izbijanje novih nereda i pljački.

Izvor: Beta

Subota, 13.08.2011.

14:34

Default images

Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je da će policajci ostati u patrolama tokom vikenda, kako se ne bi ponovilo nasilje kao prethodnih dana.

Više od 700 osoba, uglavnom tinejdžera, privedeno je prethodnih dana u nemirima u Londonu, a ukupno 1.700 ih je privedeno u svim britanskim gradovima.

U neredima je opljačkan veliki broj prodavnica, a zapaljeno je više zgrada i automobila.

Samo u Londonu od četvrtka je angažovano 16.000 policajaca, što je tri puta više nego na početku izbijanja nereda. Sudovi u Londonu, Birmingemu i Mančesteru od srede rade neprekidno, kako bi što pre bili procesuirani svi privedeni.

Britanska policija ranije je saopštila da razmatra mogućnost ograničavanja upotrebe društvenih mreža poput Tvitera i Fejsbuka i servisa kao što je Blekberi mesindžer, jer preko njih učesnici nereda koordiniraju svoje aktivnosti.

Dodatni razlog za zabrinutost policije je i to što danas počinje fudbalsko prvenstvo u Britaniji, što predstavlja novi bezbednosni rizik.

Nastavlja se štednja

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn rekao je danas da zemlja treba da reši duboko ukorenjene socijalne probleme nakon što su se neredi prošle nedelje proširili po zemlji, ali je dodao da će ostati pri planovima za smanjenje broja policajaca.

On je kazao da su neke zajednice zapostavljene i da je sada na društvu i vladi da ponovo integriše te grupe koje su ostale izolovane i da se pobrinu da one znaju razliku između dobrog i lošeg.

"To su veoma duboko ukorenjeni socijalni problemi koje moramo da rešimo", rekao je Ozborn za Bi-Bi-Si, a preneo Rojters.

"To su zajednice koje su zapostavljene od ostatka zemlje. To su zajednice koje su odsečene od ekonomskih tokova u zemlji", rekao je on.

Britanska vlada je kritikovana što nastavlja sa planovima smanjenja budžeta za policiju u vreme kada je nacija gledala u čudu kako policija često deluje bespomoćno pred stotinama mladih koji pljačkaju radnje i pale poslovne i stambene zgrade tokom četiri dana nereda.

Međutim, Ozborn, koji je obećao duboke rezove u javnoj potrošnji kako bi se smanjio rekordni budžetski deficit, smatra da problemi ne mogu biti rešeni ako će se samo zasipati novcem.

On je rekao da vlada ostaje rešena da sprovede planove kojima će se za dve milijarde funti smanjiti budžet policije, što znači da će doći do ukidanja 30.000 radnih mesta u policiji.

"Kao što smo ministar unutrašnjih poslova, premijer i ja jasno izneli ove nedelje, ostajemo privrženi planovima izrađenim za reformisanje policje", rekao je Ozborn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: