Hilari: Nemojte trgovati sa Sirijom

Američka drzavna sekretarka Hilari Klinton pozvala je trgovinske partnere Sirije da se stave "na dobru stranu istorije" i prekinu saradnju s vlastima u Damasku.

Izvor: B92

Petak, 12.08.2011.

19:06

Default images

"Vršimo pritisak na zemlje koje nastavljaju da kupuju sirijsku naftu i gas, zemlje koje nastavljaju da šalju oružje (predsedniku Bašaru) Asadu, zemlje čije političke i ekonomske podrške njega održavaju u njegovoj brutalnosti, da se svrstaju na dobru stranu istorije", rekla je Klintonova novinarima u Vašingtonu.

Državna sekretarka SAD je juče pozvala Kinu i Indiju da uvedu sankcije Siriji u domenu energetike, a Rusiju da prestane da prodaje oružje sirijskom režimu.

"Predsednik Asad je izgubio svoj legitimitet i evidentno je da bi Siriji bilo bolje bez njega", rekla je Klintonova danas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa norveškim ministrom spoljnih poslova Jonasom Gar Storeom.

Ona, međutim, nije eksplicitno pozvala na odlazak Bašara al Asada, sirijskog predsednika koji je na vlasti od 2000. godine i koji je nasledio oca, Hafeza al-Asada, nakon njegove 29-godišnje vladavine.

Pobuna protiv režima u Siriji traje od sredine marta. Prema navodima organizacija za ljudska prava, u sukobima demonstranata i vladinih snaga poginulo je više od 1.600 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: