Zemunac priveden zbog vrednih slika

MUP je uhapsio Željka Eremija iz Zemuna, kod koga je nađeno osam umetničkih slika, vrednih deset miliona evra, od kojih su četiri ukradene u Švajcarskoj.

Izvor: Blic, Tanjug

Petak, 12.08.2011.

13:04

Default images

Sporne četiri slike su ukradene 2008. i 2009. i za njima je od tada bila raspisana potraga Interpola.

Kako saznaje “Blic”, od ovih slika najvrednija je “Raspeće Isusovo” autora Luka Kranaha, rađena kao ulje na drvetu, a njena vrednost je procenjena na dva miliona evra.

"Kod Eremije su nađene i dve slike, ulja na platnu nepoznatog autora sa motivom “Boginja Dijana u lovu” koje potiču iz 17. veka i ulje na platnu sa motivom “Mrtva priproda” autora Teodora Rusoa. Za svim ovim slikama bila je raspisana potraga švajcarske policije", kaže "Blicov" izvor iz MUP-a Srbije.

Kod uhapšenog Eremija nađene su i četiri slike za koje se trenutno utvrđuje poreklo i vlasnik.

Nađeno je ulje na platnu, sa motivom “Portret žene” nepoznatog autora, slika sa motivom “Vetrenjača” autora Uri Leser, ulje na platnu “Fazan u jesenjoj šumi” autora Neulanda i slika sa motivom “Konji vuku sanke” autora C. Stojanova.

On navodi i da je kod Eremija nađeno još tridesetak predmeta od raznih plemenitih metala velike materijalne vrednosti.

Sve vrednosti su zaplenjene, a Eremiji je određeno zadržavanje od 48 sati, nakon čega će biti priveden istražnom sudiji na saslušanje. Protiv njega će biti podneta krivična prijava zbog prikrivanja, i oružja koje je nađeno kod njega u ilegalnom posedu.

Prilikom pretresa njegovog stana, pored osam umetničkih slika, oduzeto je i oko 30 predmeta od različitih plemenitih metala velike materijalne vrednosti- kutijice za nakit, mirisnice, tabakere, muzičke kutije i drugo. Pronađena je i izvesna količina pištoljske municije.

Istraga se nastavlja kako bi se otkrili autori nađenih dela i vlasnika, kao i Eremijini saučesnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: