Srpski pisac "inspiracija" Brejviku

Na nekoliko mesta u manifestu Andersa Beringa Brejvika pominje se Srđa Trifković, publicista i bivši savetnik Vojislava Koštunice i Biljane Plavšić.

Izvor: Blic

Petak, 12.08.2011.

07:51

Default images

Naime, Brejvik je u svom manifestu od 1.500 strana citirao rečenice iz Trifkovićevih knjiga, a on za "Blic" kaže "da mu zapadni mediji nameću opservacije", pominjući ga kao "jednog od autora koje Brejvik citira u svom zbrda-zdola napabirčenom dokumentu od 1.500 strana".

Srđa Trifković, politički analitičar, blizak je Vojislavu Koštunici, a autor je knjiga "Prorokov mač", "Hronike Krajine" i "Pobediti džihad".

Inače, Trifkoviću je u februaru zabranjen ulazak u Kanadu zbog negiranja genocida u Srebrenici.

"Već treću sedmicu svedoci smo kampanje vodećih medija na obe strane Atlantika i pobornika multikulturnog eksperimenta širom zapadnog sveta da povežu Brejvikov takozvani manifest sa kritičarima islamske ideologije koje on u njemu navodi. Ta se kampanja svodi na nemoralan, bezočno demagoški pokušaj ućutkivanja i demonizacije ideoloških protivnika", navodi Trifković.

On smatra da su, po istoj logici, izvorni tekstovi islama - Koran i Sira - “krivi” za islamski terorizam, jer inspirišu Al-Kaidu i bombaše-samoubice.

"Isti liberalni medijski komentatori koji ne trepnuvši tvrde da su Srđa Trifković, Robert Spenser, Bet Jor, Bernard Luis i drugi navedeni autori 'inspirisali' Brejvika, sa još većim žarom tvrde da se islamski teroristi, koji su u protekloj deceniji počinili stotine zločina sa hiljadama žrtava od Njujorka do Beslana, pozivaju na 'iskrivljeno' tumačenje islama", kaže Trifković.

On naglašava da "sam Brejvikov čin ukazuje na psihički poremećenog narcisoidnog sociopatu, uz dodatni uticaj raznih narkotika koje je obilato koristio, ali multikulturalisti zlurado prihvataju Brejvika kao racionalnog aktera, čiji spisi zaslužuju ozbiljan tretman".

"Po istoj logici, Bitlsi su inspirisali Čarlsa Mensona da ubije Šaron Tejt, jer je on u tekstovima njihovih hitova 'prepoznao' kodirani poziv na taj zločin. Po istoj logici, Brejvika je 'inspirisao' i Džon F. Kenedi, jer sa odobravanjem citira misao pokojnog američkog predsednika da “oni koji čine mirnu revoluciju nemogućom, čine nasilnu revoluciju neminovnom", objašnjava Trifković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: