Kako rešiti spor Makedonija-Grčka?

Međunarodna krizna grupa objavila je izveštaj u kome kaže da Makedonija treba da prihvati drugi naziv države, a Grci da priznaju Makedoniju kao naciju.

Izvor: B92

Petak, 12.08.2011.

16:34

Default images

Skoplje treba da prihvati predlog posrednika Ujedinjenih nacija Metjua Nimica o nazivu države - Republika Severna Makedonija, navodi se u izveštaju.

Međunarodna krizna grupa u svom izveštaju ističe da je ovo ključ rešenja dvodecenijskog spora između Makedonije i Grčke oko imena Republike Makedonije.

U najnovijem izveštaju MKG se bavi ustupcima koje dve zemlje treba da naprave jedna prema drugioj kako bi došlo do rešenja. Njihov zaključak je da Makedonija treba da prihvati ime sa geografskom odrednicom - Republika Severna Makedonija - dok Grčka treba da odustane od zahteva za promenu identiteta i jezika Makedonaca.

"Skoplje treba da odustane od odluke da se aerodrom naziva Aleksandar Veliki i od sličnih provokativnih koraka prema Atini kao što je projekat Skoplje 2014. Atina treba da odustane od zahteva za promenu nacionalnog identiteta i jezika i da prihvati da su oni makedonski, navodi se u izveštaju MKG.

Ukoliko se to desi, MKG smatra da će Makedonija odmah biti primljena u NATO, a EU će započeti pristupne pregovre o članstvu Makedonije u Uniju, što Grčka, zbog spora, uporno blokira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: