Britanija: Situacija se smiruje

Posle 4 noći nereda, situacija u gradovima u Engleskoj se smiruje. O neredima će u četvrtak na vanrednoj sednici raspravljati i parlament.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 10.08.2011.

22:16

Default images

Britanski premijer Dejvid Kameron prethodno je poručio da će policija preduzeti sve što je potrebno da vrati red i mir i da će joj na raspolaganju biti gumeni meci i vodeni topovi.

Više desetina hiljada ljudi potpisalo je onlajn peticiju kojom se poziva da se pljačkašima i učesnicima nereda prethodnih dana širom Velike Britanije ukine socijalna pomoć.

U poslednja 24 sata nasilje se iz Londona proširilo na Mančester, Salford, Liverpul, Notingem i Birmingem, gde su tri osobe ubijene prošle noći kada je na njih naleteo automobil.

Policija u Birmingemu je saopštila da je uhapšen jedan muškarac zbog sumnje da je protekle noći automobilom pregazio tri azijska muslimana, u saobraćajnoj nesreći. Premijer Dejvid Kameron je posle sastanka sa bezbednosnim zvaničnicima, rekao da će vodeni topovi biti na raspolaganju policiji 24 sata ako to bude potrebno, dodajući da je policija već imala dozvolu da protiv demonstranata koristi gumene metke.

To je prvi put da je odobreno korišćenje vodenih topova izvan Severne Irske.

"Bilo je potrebno da pružimo otpor, i to smo i učinili", rekao je premijer. A prvi put od izbijanja nasilja, upoređeni su događaji u engleskim gradovima i u Parizu 2005. godine kada su rasni nemiri tri nedelje potresali imigrantske kvartove prestonice i drugih francuskih gradova

"Ne postoji univerzalna taktika za ovakve situacije. Na primer mi smo 2005. godine bili potpuno zatečeni gerilskom taktikom učesnika nereda. Posle pet ili šest dana, mi smo promenili pristup i umesto oklopnih vozila i velikog broja policajaca, poslali smo na ulice lako naoružane manje jedinice, organizovane kao i neprijatelj", kaže Alen Boer, kriminolog.

Boer, koji je pratio nerede pre 6 godina, kaže da su u oba slučaja učesnici nereda mladi nezadovoljni ljudi, koji nisu integrisani u društvo.

Peticija da se ukine socijalna pomoć izgrednicima

Peticiju, objavljenu na vebsajtu britanske vlade, potpisalo je više od 78.000 ljudi, a posećenost te internet stranice je bila toliko velika da je sajt pao zbog preopterećenosti.

Ukoliko peticiju potpiše 100.000 ljudi, u parlamentu će biti pokrenut proces koji može da se završi glasanjem poslanika o tom predlogu.

"Nijedan poreski obveznik ne bi trebalo da doprinosi onima koji su uništavali imovinu, krali od svoje zajednice i zanemarivali zemlju koja im je to pružala", navedeno je u peticiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: