Policija sprečila blokade

Svi putevi u Srbiji su prohodni i nema blokada, saopštava policija. Putari kažu da su blokade sprečene policijskim akcijama.

Izvor: B92

Sreda, 10.08.2011.

08:54

Default images

General policije Mladen Kuribak je demantovao tvrdnje Samostalnog sindikata putara Srbije da je policija rasterala radnike "Nibens grupe" koji su protestovali.

On je rekao da nije tačno da je policija danas odblokirala radove na izgradnji Koridora 10 kod Vrbaške petlje, već da ti radovi nisu ni bili blokirani, nego da policija, shodno zakonskim ovlašćenjima, nije dozvolila blokadu saobraćajnica.

"Saobraćaj u Srbiji odvija se normalno, a protesta trenutno nema", rekao je Kuribak, naglasivši da ne stoje ni tvrdnje sindikata da je policija blokirala sedišta pet putarskih preduzeća, zbog čega navodno radnici ne mogu ni da uđu, ni da izađu sa mehanizacijom.

Policija je kooperativno pomogla da se rad na saobraćajnicama nastavi, odnosno nikome nije branjeno da radi, a shodno zakonskim ovlašćenjima donela je rešenje o zabrani javnog skupa koji je bio prijavljen na Vrbaškoj petlji i na području opštine Ljig, na delu magistralnog puta Ibarske magistrale, dodao je on.

"Nismo dozvolili da se blokiraju radovi i proces proizvodnje je tekao normalno", rekao je Kuribak, dodajući da je policija samo upozorila nekoliko vozača da pomere vozila.

Sindikat: Policija rasterala radnike

Neuspešni pokušaji
Radovi na izgradnji Koridora 10 kod Vrbaške petlje, koje su zablokirali radnici "Nibens grupe" u utorak, odblokirani su jutros posle intervencije policije.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović rekla je za B92 da je policija asterala radnike koji su protestovali oko tri sata ujutro.

"Noćas oko tri sata jake policijske snage su rasterale naše radnike, koji su u utorak došli na Koridor 10 na traku u izgradnji, i predstavnike sindikata su pozivali na informativne razgovore u policijskim stanicama", kazala je ona.

Vukanovićeva je dodala da su jake policijske snage jutros opkolile i blokirale radnike svih pet putarskih preduzeća iz sastava "Nibens grupe" - "Bačka put", "Beograd", "Kragujevac", "Niš", i "Vranje", tako da radnici ne mogu da uđu niti izađu s mehanizacijom i ostvare ranije najavljene blokade saobraćajnica.

Kako je za B92 rekao načelnik Uprave policije u MUP-u, policija postupa po zaključku Vlade Srbije od pre godinu dana kojim se zabranjuju blokade saobraćajnica u Srbiji.

Prema njegovim rečima, policija je radnicima "Nibensa" rekla da mogu da rade ako žele, ali mašine ne mogu da koriste za blokadu auto-puta, što su oni i za danas najavili. Zbog najavljenih blokada policija sprovodi i dva rešenja o zabrani okupljanja u blizini Novog Sada i Ljiga.

Nešto ranije, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić pozvao je putare da prekinu blokadu radova na Koridoru 10, uz uveravanje da su banke kojima Nibens duguje novac, najavile da će danas ili sutra obezbediti sredstva za isplatu zarada.

Sonja Vukanović, međutim, kaže da je vreme za obećanja isteklo i da se od praznih obećanja ne plaćaju računi niti školuju deca.

"Imali su dovoljno vremena da reše probleme, da su hteli da ih reše. Ali nažalost ni gospodin ministar, niti oni iz AIK banke i ostalih banaka ne znaju šta znači kada radnik izađe iz kuće i nema para da deci ostavi za hleb. To što oni apeluju, samo neka apeluju. Mi uopšte nemamo nameru da odustanemo od onoga što smo naumili da uradimo. Od praznih obećanja se ne plaća struja, ni telefoni, ne školuju se deca. Mi od toga nemamo ništa. Mi tražimo da se ono što su radnici zaradili isplati i da mogu da žive život dostojan čoveka", kazala je ona za B92.

Policija i u Leskovcu

Neuspešni pokušaji (Beta)
Jake policijske snage ušle su noćas u krug Preduzeća za puteve "Vranje" u Leskovcu, koje posluje u sastavu Nibens grupe, i sprečile stotinak radnika da otputuju na protesni skup na Koridoru 10 kod Srbobrana.

Oko 50 policajaca je ušlo u fabrički krug dva sata posle ponoći, kada je počelo okupljanje radnika koji je trebalo da otputuju sa kolegama iz Vranja na protest u organizaciji "Bačka puta" iz Nibens grupacije.

"Ušli su u fabriku, zatvorili kapiju i zaključali je, poređali se pored nje, isključili telefon na portirnici i rekli da niko ne sme da izađe napolje, a mi smo se spremali da oko pet sati sa dva minubusa krenemo za Srbobran. Ovo je privatna imovina i policija nije imala zakonsko pravo da uđe u preduzeće", kazao je Beti potpredsednik Nadzornog odbora "Putara Srbije".

Polovina od pedesetak policajaca čuva kapiju preduzeća, a druga drema u nekoliko policijskih automobila, parkiranih preko puta firme.

Radnici kažu da ne znaju koliko će ovakva situacija potrajati.

"Upad policije u fabrički krug je je velika sramota, šokiran sam. Moja porodica ima preko sto godina radnog staža u putnoj privredi Srbije i nikada se ovako nešto nije desilo. Nisam se uplašio od policije, već od onoga koji je to naredio", kazao je jedan od radnika PZP u Leskovcu Jovica Mišić sa 35 godina radnog staža.

Leskovački putari su poslednju zaradu primili pre šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: