Putari blokiraju granice

Putari preduzeća "Bačka put" iz Novog Sada blokrali su danas saobraćaj na auto-putu Beograd - Horgoš. Niški putari odblokirali deo Koridora 10 prema Sofiji.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 09.08.2011.

07:14

Default images

Putari "Nibens grupe" ranije su najavili da će danas organizovati protestnu blokadu trake u izgradnji na Koridoru 10, kao i graničnih prelaza i naplatnih rampi.

Šef kriznog štaba u "Bačka putu" Vladimir Cvetković rekao je da zaposleni sa 40 kamiona i teških mašina idu u pravcu petlje kod Vrbasa, najmanjom propisanom brzinom na auto-putu od 40 kilometara na sat.

S druge strane, zaposleni u Preduzeću za puteve (PZP) "Niš" najpre su blokirali oko 9.30 sati krak Koridora 10 od Niša prema Sofiji, da bi oko 11 od toga odustali jer su, kako tvrde, hteli da izbegnu međunarodni incident, pošto su od predstavnika MUP-a čuli da su reagovale vlade Turske i Bugarske.

Radnicima PZP "Vranje" policija je zabranila da izvezu mehanizaciju, ali su oni ipak put ka makednoskoj granici blokirali izlaskom na put kod motela "Vranje".

Sindikati putara doneli su odluku o blokadi glavnih saobraćajnica u Srbiji u ponedeljak uveče, nakon što su ocenili da nisu ispunjeni zahtevi da im se isplate zaostale zarade i obezbede sredstva za neometan nastavak rada.

U utorak "će se pristupiti blokadi na Koridoru 10, kao i drugim aktivnostima na različitim tačkama u Srbiji", dok će se od srede svi radnici preduzeća koja posluju u sastavu 'Nibens grupe' pridružiti blokadi Koridora 10 "i to će trajati sve dok ne budu ispunjeni svi zahtevi", navedeno je u saopštenju Samostalnog sindikata putara Srbije.

Predsednici sindikata preduzeća za puteve "Vranje", "Niš", "Kragujevac", "Beograd" i "Vojvodina put Bačka put" ocenili su na sinoćnjem sastanku da je "učinjen pokušaj, isplatom samo jedne zarade u dva preduzeća, da se radnici razjedine".

Pre sastanka, radnicima preduzeća za puteve "Niš" i "Kragujevac" obećano je da će primiti jednu mesečnu zaradu.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović izjavila je da su lokalne samouprave u tim gradovima obezbedile da AIK banka, koja je najveći finansijski poverilac "Nibensa", odobri kredite za isplatu jedne od zaostalih zarada, ali da to nije dovoljno.

"Preduzeće za put 'Niš' i 'Kragujevac' dobili su jednu zaradu. Mi smo to shvatili kao pokušaj da se radnici razjedine. Pošto su shvatili da su to mrvice na stolu, blokiraće Koridor 10, tj. traku u izgradnji prema Subotici. Sve ostale blokade biće dogovorene nakon sastanka zborova sindikalnih organizacija, nakon kog će se radnici opredeliti u kom će pravcu ići", kazala je ona.

Preduzeća iz "Nibens grupe" imaju više od 5.000 zaposlenih, a pet preduzeća iz te grupe održava više od 40 odsto puteva u Srbiji i učestvuje u izgradnji auto-puta na Koridoru 10.

Banke, kojima "Nibens grupa" duguje oko 130 milion evra, dogovorile su prošle nedelje restrukturiranje tog sistema i obećale deblokadu računa putarskih preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: