Traže odluku skupštine Srbije

Poslanici iz Zubinog Potoka smatraju da o uklanjanju barikada na severu Kosova treba da odlučuje Skupština Srbije, a ne odbornici opština sa Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 09.08.2011.

14:28

Default images

To je rekao predsednik opštine Zubin Potok posle današnjeg prekida zajedničke sednice odbornika sa severa Kosova.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je rekao da odbornici opštine Zubin Potok ne prisustvuju, jer smatraju da o privremenom sporazumu treba da se izjasne poslanici Skupštine Srbije, a ne lokalni odbornici.

Posle prekida sednice dogovoreno je da skupštine opština pojedinačno održe sednice na kojima treba da razmatraju prvremeni sporazum, ali nije precizirano kada.

Predsednik opštine Leposavić Boško Ninić je rekao da nije u nadležnosti lokalnih organa da odobravaju ili ne privremeni sporazum predstavnika Vlade Srbije postignut sa Kforom.

Opštinski krizni štabovi treba da odluče o eventualnom uklanjanju barikada na severu Kosova, rekao je Ninić.

On je kazao da je moguće da opštinski krizni štab u Leposaviću već u toku dana donese odluku o tom pitanju i da će građani i dalje biti organizovani i pratiti razvoj situacije.

Na barikadi u opštini Leposavić danas oko podneva skoro i da nije bilo građana, na putu su jedino bila istovarena drva, kao prepreke, a nekoliko građana je bilo pored puta.

Šatori pored barikada, u kojima su se građani prethodnih dana okupljali, danas su prazni.

Zajednička sednica odbornika tri opštine, Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zvečan, prekinuta je u Leposaviću, jer odbornici opštine Zubin Potok nisu došli i dogovoreno je da pojedinačno svaka opština razmatra privremeni sporazum. Predstavnici četri opština trebalo je da razmatraju sporazum koji je postignut sa Kforom o prelazima Brnjak i Jarinje, ali zbog odsustva predstavnika opštine Zubin potok, sednica je odložena. Poslanici iz Zubinog Potoka smatraju da o uklanjanju barikada na severu Kosova treba da odlučuje Skupština Srbije, a ne odbornici opština sa Kosova. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je kao "lošu poruku" prekid zajedničke sednice predstavnika četiri skupštine opštine sa severa Pokrajine. Državni sekretar Oliver Ivanović ukazao je da bi kosovski Srbi zbog neslaganja sa Beogradom mogli postati meta stranaca i kosovskih Albanaca.Odluka srpskih odbornika na severu Kosova ne ugrožava sporazum sa KFOR-om izjavio je šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: