Britanija i Nemačka upozorile BG

Ministri spoljnih poslova Britanije i Nemačke Vilijam Hejg i Gvido Vestervele upozorili su Beograd i Prištinu da moraju da otklone međusobne tenzije.

Izvor: B92

Nedelja, 07.08.2011.

20:41

Default images

Oni su rekli da će dve zemlje ugroziti svoje šanse za pristupanje EU i propustiti "istorijsku priliku" ako ne otklone tenzije duž administrativne linije.

"Ako to ne učine, propustiće istorijsku priliku", ističe se u saopštenju.

Srbija i Kosovo moraju da pronađu diplomatsko rešenje "kojim bi se uvažavale granice Kosova, poboljšao život svih i te dve zemlje postavile na put ka članstvu u EU", navodi se u zajedničkom saopštenju Hejga i Vestervelea, koje će biti objavljeno u sutrašnjem izdanju nemačkog dnevnog lista Frankfurter algemajne cajtung.

Francuska agencija podseća da je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, uz podršku Zapada, a da je trenutna kriza između Beograda i Prištine nastala u julu kada je kosovska vlada naredila svojim snagama bezbednosti da preuzmu kontrolu nad administrativnim prelazima na severu Kosova kako bi sprovele zabranu na uvoz robe iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: