Završen sastanak u Predsedništvu

Završen je sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika opština sa severa Kosova u zgradi Predsedništva Republike, koji je trajao tri sata.

Izvor: B92

Nedelja, 07.08.2011.

14:01

Default images

Još nema zvaničnih izjava o toku i zaključku razgovora.

Predsednici opština, kako je ranije najvljeno, obavestiće Tadića o situaciji na severu Kosova.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenjuje da je sastanak dobar znak i da se na njemu mogu "ispeglati stavovi" i da razgovori "treba da budu sveobuhvatni i da uzmu u obzir i strahove Srba".On je za B92 rekao da su Srbi postavili barikade na severu Kosova "kao refleksiju istorijskog iskustva iz 1999. godine".

"Bez barikada nema pregovaračke pozicije bez obzira šta je tema, pogotovu kada je kao u ovoj situaciji tema opstanak i egzistencija Srba na severu", rekao je Ivanović .

Ivanovic potvrđuje da Srbi sa severa ostaju na barikadama, iako ih je manje nego ranijih dana.

On dodaje da bi u razgovoru sa predsednikom Tadićem mogli da dobiju garancije koje ne može da im pruži međunarodna zajednica.

"Iskustvo iz 1999 pokazuje da se ne može verovati međunarodnim organizacijama koje jedno misle, drugo govore, a treće rade, ali razgovor sa predsednikom koji sigurno ima više informacija može biti odlučujući", rekao je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

I pored sporazuma Vlade Srbije i KFOR-a situacija na severu Kosova je i dalje nepromenjena i barikade koje su postavili lokalni Srbi još nisu uklonjene.

Dok su Srbi i dalje na barikadama na putevima koji vode prema Jarinju i Brnjaku, na severu Kosova njihovi politički predstavnici obavljaju konsultacije da li će i u kojoj formi prihvatiti Sporazum koji je Srbija postigla sa Kforom.

Predsednici Opština Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, Zvečana Dragiša Milović, Zubinog Potoka Slaviša Ristić i Leposavića Branko Ninić i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, obišli su tokom popodneva i prošle noći građane na barikadama, pitali ih za mišljenje koje će im biti dragoceno prilikom odlučivanja na zajedničkoj sednici SO kakva će biti sudbina Sporazuma o rešenju kriza na severu Kosova.

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je da su blizu postizanja pune saglasnosti sa lokalnim Srbima o sporazumu Vlade sa KFOR-om.

On je posle sinoćnjeg sastanka sa predsednicima srpskih opština sa severa Kosova, koji je trajao dva i po sata, rekao da nije bilo disonantnih tonova i da je stakao utisak da su država i građani na istom zadatku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: