Pozdravila sam Gotovinu zbog Tadića

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor kaže da je pozdravila Gotovinu i Markača jer je "bilo opasno" prećutkivati zahtev Borisa Tadića da se ne proslavlja Oluja.

Izvor: B92

Nedelja, 07.08.2011.

17:02

Default images

Kosorova je ponovila da Hrvatska "nikom neće dopustiti da revidira istoriju".

"Mislimo da je bilo izuzetno opasno prošle godine ne reagovati... na zahteve iz Srbije predsednika Tadića da ne smemo slaviti pobedničku operaciju Oluju, da ne smemo slaviti oslobođenje Hrvatske od velikosrpske agresije. To je opasno, kao što je opasno i veličanje četništva".

Reagujući na izjavu potpresednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca da je upućivanje pozdrava generalima "zabrinjavajuće i opasno", ona je rekla da je Hrvatska "upravo pobedom u toj akciji (Oluji) skršila zube tiraninu Miloševiću, ali i omogućili susedima da širom otvore vrata demokratiji".

Upitana da li je pozdravljanje Gotovine i Markača u Kninu bilo predizborno jer ih godinama nije spominjala ni pozdravljala, premijerka Kosor je odgovorila da je to "slabo pamćenje". "

"Ja sam jedini visoki državni zvaničnik koji je posetio naše generale Gotovinu i Markača u Hagu", podsetila je hrvatska premijerka.

Josipović: Treba razumeti Srbe što žale

(Tanjug)
Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da treba razumeti Srbe koji žale za svojim bližnjima stradalim u operaciji Oluja, a da će Hrvati i Srbi u Hrvatskoj moći zajedno da obeležavaju taj događaj "kad Srbi prihvate istorijsku istinu o uzrocima rata i Oluje".

Josipović je izrazio uverenje da je pomirenje Hrvata i Srba u Hrvatskoj moguće, jer je to, dugoročno gledano, pretpostavka razvoja Hrvatske.

"Moramo razumeti Srbe koji žale za svojim stradalima. Oni tuguju kao što i Hrvati tuguju za svojima", kazao je Josipović.

"Zajednički ćemo obeležavati Oluju onog momenta kad Srbi prihvate političku i istorijsku istinu o uzrocima rata i Oluje, kad obe strane budu razumele tugu drugih i kad jednako budemo osuđivali svaki zločin", dodao je on.

Josipović je naveo da bez obzira na to što će u delu građana uvek postojati
određena razlika u odnosu prema istorijskim događajima, veruje da će doći dan kad će Hrvati i Srbi u Kninu obeležiti pobedu Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: