"Mogućnost nastavka krize"

Profesor FPN Predrag Simić ocenio je da postoji mogućnost nastavka krize ukoliko Srbi sa severa Kosova odbiju dogovor predstavnika Vlade Srbije i Kfora.

Izvor: B92

Subota, 06.08.2011.

11:47

Default images

Simić je rekao da postoji mogućnost da nastane kriza i ako ga prihvate, jer će to biti samo kratkoročno rešenje.

"Pregovori sa Kforom nisu doneli mnogo Beogradu, a ponajmanje Srbima na severu Kosova, koji su u svojoj prvoj reakciji izrazili negativan stav. Sudeći prema reagovanjima štampe u Prištini, više su doneli albanskoj strani", kazao je Simić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, Priština u dogovoru vidi "korak napred" ka širenju svoje vlasti na severu Kosova, "što sigurno nije u interesu ni Beograda, a pogotovo ne Srba na severu Kosova".

Simić je kazao da nisu poznati detalji sporazuma, ali da se verovatno sama činjenica da se prihvata prelazak humanitarne pomoći, ali ne i komercijalne robe preko određenih gabarita, u Prištini tumači kao sprovođenje odluke o embargu na uvoz srpske robe i to posredstvom Kfora, na dva prelaza na severu Kosova koja Priština još ne kontroliše.

Simić je ocenio da je dobro što je dogovor sklopljen, što je malo splasnula napetost, ali nije isključio mogućnost da se kriza ponovo zaoštri.

Nesaglasnost predstavnika Vlade Srbije i Srba sa severa Kosova o dogovoru znači nepotpuno podudaranje interesa, naveo je Simić.

"Srbija mora da vodi računa ne samo o Kosovu i severu Kosova, nego i o svojim odnosima sa EU. Za razliku od Beograda, Srbi na severu Kosova pre svega imaju u vidu svoj položaj, što je sasvim razumljivo", kazao je Simić

"Dogovor daleko od želja Beograda"

"Postignuti dogovor za sever Kosova sa Kforom je mnogo daleko od onoga što je Beograd želeo na početku", smatra analitičar Dušan Janjić.

Janjić je ocenio da se "mimo želje i plana Beograda" pokrenulo pitanje severnog Kosova.

"Sporazum de fakto ne predviđa slobodnu trgovin"u, dodao je Janjić, navodeći da će na granici, pored Kfora, biti i kontrola iz Prištine.

On je kazao da su Srbi sa severa Kosova bili protiv svakog dogovora, a da sada pokušavaju da deluju autonomno, kao samostalni pregovarači.

Janjić je kazao da pretpostavlja da će predstavnici vlasti sa severa pokrajine prihvatiti dogovor vlasti u Beogradu i Kfora, jer su, kako je rekao, "svesni daljeg rizika ostajanja na barikadama".

Srpske lokalne vlasti na severu Kosova pod velikim su uticajem opozicije, prvenstveno DSS i Srpskog nacionalnog veća, ocenio je danas politički analitičar Dušan Janjić.

Janjić je agenciji Beta rekao da će ishod sastanka predstavnika Srba sa severa Kosova i Vlade Srbije, koji će u podne početi u Zvečanu, biti važan za rejting predsednika Srbije Borisa Tadića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: