Kosovo: Blizu rešenja?

Predsednik Vlade Kosova Hašim Tači rekao je da je sa komandantom KFOR-a postigao saglasnost o nacrtu sporazuma za rešavanje krize na severu Kosova.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 04.08.2011.

13:37

Default images

"Sastanak sa Erhardom Bilerom je bio plodotvoran i postignuta je saglasnost", rekao je Tači na sednici kosovske vlade u Prištini.

Predstavnici Vlade Srbije najavili su za danas mogućnost postizanja dogovora o rešenju krize na severu Kosova.

Da je dogovor na pomolu govori i saopštenje KFOR-a u kojem se navodi da će Kfor zadržati kontrolu nad administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje do sredine septembra.

Taj dogovor predviđen je nacrtom za rešenje krize, koji su izradili šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović, ministar za Kosovo Goran Bogdanović i komandant Kfora Erhard Biler.

Dogovoreno je i da vozila 3,5 tona težine, kao i teretna vozila sa humanitarnim pošiljkama, uključujući hranu, mogu proći nakon provere identiteta vozača i pretresa za naoružanjem.

Prema istom dogovoru, blokade na putevima će biti uklonjene i sloboda kretanja će biti ponovo uspostavljena. Noć na barikadama koje drže Srbi sa severa Kosova, protekla je mirno, a incidenata nije bilo.

Kosovski premijer Hašim Tači je danas izneo blaži stav vlade o sporazumu Kfora i srpskih zvaničnika o smirivanju situacije na severu Kosova, koji je kosovska vlada sinoć odbila.

"Novostvorena situacija je razjašnjenja nakon poslednjih događaja. Mi smo postigli razumevanje o narednim koracima", rekao je Tači obraćajući se članovima svog kabineta.

Predsednik Vlade Kosova je dodao da je "uznemirenost" njegove vlade tim sporazumom nastala zbog pominjanja humanitarne krize na severu Kosova.

"Nema humanitarne krize na Kosovu...Političari su ti koji određuju da li humanitarna kriza postoji ili ne", rekao je Tači.

U prvim reagovanjima, kasno sinoć, kosovska vlada je odbacila nacrt tog sporazuma kao neprihvatljiv.

Kosovska vlada je tada istakla da je nacrt sporazuma, sažet u tri tačke, neizvodiv na teritoriji Kosova, te da će vlada nastaviti da poštuje mere reciprociteta u trgovinskoj zabrani sa Srbijom.

Tači se sa Bilerom sastao tokom protekle noći i danas pre podne.

Sastanak sa srpskim odbornicima

Predstavnici Vlade Srbije održali su danas u Zvečanu sastanak sa odbornicima četiri opštine na severu Kosova na kome će ih obavestiti o dogovoru postignutom sa Kforom.

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović rekao je da je na sastanku sa odbornicima četiri srpske opštine na severu Kosova postignuto puno jedinstvo o mogućem rešenju krize u tom delu pokrajine.

"Obratili smo se odbornicima i predstavili elemente mogućeg prelaznog rešenja... nikada svi ne mislimo isto.... ali smo (na kraju) postigli puno jedinstvo", kazao je Stefanović za agenciju Beta nakon razgovora koji su on i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović vodili sa odbrornicima Leposavića, Zvečana, Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka.

Stefanović je dodao da on i Bogdanović sada očekuju sastanak sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Prema Stefanovićevim rečima, za sada nije poznato kada i gde će sastanak biti održan.

Stefanović je ponovio da će javnost biti upoznata sa detaljima razgovora sa Kforom nakon što se dogovor postigne u potpunosti.

"Ima par manjih stvari koje još treba dogovoriti", kazao je Stefanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović su pre te sednice razgovarali sa načelnikom kosovskomitrovačkog okruga Radenkom Nedeljkovićem i predsednikom opštine Zvečan Dragišom Milovićem.

.

Roba zaustavljena na Brnjaku

Vojnici Kfora koji kontrolišu administrativni prelaz Brnjak kod Zubinog Potoka, danas nešto posle 13 časova zabranili su ulaz bilo kakve robe iz Srbije.

Na tom prelazu i dalje nesmetano prolaze putnički automobili i autobusi bez ikakvog tovara.

Kontrolu na ovom prelazu, pored vojnika Kfora iz Francuske, Austrije i Maroka, vrše i pripadnici pogranične i lokalne policije.

Za sada se ne zna razlog zbog čega je Kfor zaustavio ulaz robe na ovom prelazu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: