Propuštena vozila KFOR-a

Dva oklopna vozila slovenačkog KFOR-a oko 19 i 30 časova neometano su prošla iz južnog dela Mitrovice i uputila se ka mestu Žitkovac u opštini Zvečan.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 03.08.2011.

14:19

Default images

To je rezultat dogovora koji su predstavnici Vlade Srbije postigli u razgovoru sa lokalnim rukovodstvom severnog Kosova.

To su prva vozila koja su u poslednjih desetak dana propuštena kroz barikade koje su Srbi u znak protesta postavili u pokušaju zauzumanja adminstrativnih prelaza na severu Kosova od jednostranog poteza prištinskih vlasti.

Oni su neometano prošli pored jedne od manjih barikada koje su Srbi postavili u Zvečanu.

Neometano snabdevanje vojnika KFOR-a na severu Kosova je uslov za nastavak razgovora njihovog komandanta Erharda Bilera s predstavnicima Beograda, saznaje B92.

Srbi sa Kosova prihvatili su poziv Beograda da propuste konvoj Kfora, do baze u Leposaviću.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kaže da će posle prolaska Kfora kroz barikade na Jarinju početi razgovori srpskih predstavnika sa komandantom mirovnih snaga na Kosovu.

Odluci da pozovu Srbe da propuste vozila KFOR-a-prethodio je sastanak zvaničnika iz Beograda s predsednicima srpskih opština na severu Kosova, koji je iza zatvorenih vrata trajao više od pet sati, ali na kome nije postignuta puna saglasnost o propuštanju vozila KFOR-a.

Šef beogradskog tima za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović razgovarali u Zvečanu sa predstavnicima lokalne samouprave.

U međuvremenu pojavila se spekulacija da je KFOR dao rok do početka vikenda za uklanjanje barikada na putevima na severu Kosova. Srpski pregovarači ovu informaciju nisu potvrdili, dok u KFOR-u tvrde da nema vremenskih ultimatuma. Stefanović je zatražio danas od građana na barikadama u selu Rudare kod Zvečana da dopuste da KFOR "alternativnim putem" snabde svoju bazu u Leposaviću.

On je građanima na blokadi kazao da mu je obećano da će Kfor u bazu odneti samo hranu, vodu i gorivo, što je većina građana dočekala odobravanjem i aplauzom.

Stefanović je dodao da je propuštanje konvoja KFOR-a uslov koji je postavio komandant Kfora, nemački general Erhard Biler da bi uopšte odgovorio na zahteve koje su mu juče preneli zvaničnici Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, predstavnici Vlade Srbije su najpre o zahtevu Kfora razgovarali sa predstavnicima opština na severu Kosova, ali o tome nisu postigli jedinstvo.

Stefanović je, posle razgovora sa stanovnicima kod Rudara, otišao ka Leposaviću gde bi mogao da razgovara i sa Srbima na tamošnjim barikadama.

KFOR: Pregovori jedino rešenje

U međuvremenu američki vojnici Kfora dozvolili su vozilima do 3,5 tone nosivosti, koji prevoze životne namirnice da prođu na administrativnom prelazu Jarinje.

Prelazak je dozvoljen danas posle 14 časova.

Od ponedeljka uveče, na tom punktu, važila je zabrana prelaska za sva vozila koja su prevozila namirnice, lekove, ogrev, a propuštani su samo putnički automobili bez tovara. Domovima zdravlja i dalje su neophodni lekovi, sanitetski materijal, i imaju problem sa transportom pacijenata.

Šef tima Vlade Srbije izjavio je posle razgovora koji su trajali duže od pet sati o tome šta uraditi kako bi se obezbedio sastanak sa komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom, da razgovori još traju, kao i da na sastanku "nije bilo pune saglasnosti". Kako je za B92 danas ranije potvrdio portparol međunarodnih snaga pod komandom NATO Hans-Diter Vihter, pregovori su jedino rešenje.

"Nema rokova, nikada ih nije bilo niti planiramo da ih uvodimo. Oslanjamo se na pregovore i razgovore. Nadamo se da će srpska strana odustati od blokade puteva pošto je ona druga strana povukla ROSU jedinicu", rekao je Vihter za B92.

On je rekao da je sada potreban dogovor i da se situacija vrati na stanje kakvo je bilo ranije "bez blokada, koja dozvoljava slobodu kretanja i omogućava ljudima da zajedno žive u miru".

U međuvremenu na Kosovo će u naredna dva dana stići dodatni kontingent Kfora, a prvi kontingent je stigao već večeras na prištinski aerodrom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: