Stigao kontigent pojačanja Kforu

Na prištinski aerodrom oko 17.30 stigao prvi kontigent dodatnih snaga Kfora koji će biti pomoć i podrška pripadnicima mirovnih snaga na Kosovu.

Izvor: Beta

Sreda, 03.08.2011.

13:45

Default images

Prištinski mediji su javili da je prvi vojni avion sa pripadnicima rezervnih borbenih snaga Kfora, uglavnom iz Nemačke i Austrije, sleteo na aerodrom Priština.

Na zahtev komandanta Kfora Erharda Bilera NATO je odlučio da na Kosovo pošalje bataljon od oko 700 pripadnika rezervnih borbenih snaga koje su stacionirane u Nemačkoj.

U izjavama NATO-a i Kfora se navodilo da odluka o slanju pojačanja nije usledila kao posledica nemogućnosti pripadnika mirovnih snaga da
kontrolišu situaciju na Kosovu, već da bi se snagama koje su terenu omogućilo da imaju redovne odmore.

Drugi delovi pojačanja će na Kosovo doći narednih dana.

Portparol Kfora Hans-Diter Vihter izjavio je danas ranije da će pojačanje činiti 550 nemačkih i 150 austrijskih vojnika.

Na Kosovo će, na osnovu zahteva Bilera, biti upućene snage takozvanog ORF-bataljona NATO-a (Operational Reserve Force) koji trenutno formiraju Nemci i Austrijanci.

Nemački državni sekretar za odbranu Kristijan Šmit je, povodom odluke o slanju dodatnih snaga na Kosovo, rekao da je to povećanje snaga Kfora privremeno.

On je naglasio da to ne menja dugoročne planove o smanjenju međunarodnih snaga na Kosovu, prenela je nemačka štampa.

Šmit je rekao da je do 2012. godine planirano dalje znato smanjenje angažmana na Kosovu i da se radi o takozvanoj ''neoperativnoj fazi'' uz učešće do 2.000 vojnika Kfora.

Kfor u ovom trenutku ima oko 5.900 vojnika iz 30 država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: