Razgovori sa Kforom i u sredu

Srpski zvaničnici razgovarali sa generalom Erhardom Bilerom. Bogdanović: Apelovali smo da Kfor ne primenjuje silu. Nastavak pregovora u sredu.

Izvor: B92

Utorak, 02.08.2011.

19:33

Default images

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović razgovarali su sa komandantom Kfora Ehardom Bilerom u Leposaviću.

Iako je komandant Kfora ranije izjavio da neće razgovarati sa Bogdanovićem i Stefanovićem, čiji ulazak na Kosovo smatra ilegalnim, nešto posle 19 sati ipak je počeo njihov razgovor u bazi međunarodnih snaga u Leposaviću.

"Apelovali smo na generala Bilera da svi budemo udržani, da se ne primenjuje sila, da mi sa svoje strene činimo ogromne napore da ovde narod bude miran, da ga niko ne isprovocira, da nikome ne padne pamet da upotrebi oružje na narod ili KFOR", rekao je Bogdanović.

Razgovori će biti najverovatnije nastavljeni sutra, dodaje ministar za Kosovo i Metohiju.

"Dogovorili smo se ako bude moguće da se popodne ponovo sretnemo sa konkretnim predlozima. Taj razlog iz koga se govori da smo ilegalno na kosovu, da smo mi neki hajduci koji su ušli na prostor Kosova, to ne stoji. Mi smo došli da budemo ovde sa narodom, da razgovaramo sa generalom Bilerom, da razgovaramo sa svim zvaničnicima, i da vidimo kako da dođemo do tog rešenja. To je naša misija", kaže Bogdanović.
(Tanjug)
Vozila u kojima su se nalazili šef beogradskog tima za pregovore Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović napustila su oko osam časova kamp Kfora u Leposaviću nakon kratkih razgovora sa komandantom tih snaga Erhardom Bilerom, i uputila se u Zvečane. Šef pregovaračkog tima i ministar Bogdanović su trenutno u zgradu Skupštine opštine Zvečana.

Pregovori su se vodili iza zatvorenih vrata.

Obezbeđenje Bilera zatvorilo je prilaz kampu i ne propuštaju nikog da priđe ni blizu objektu u kome se vode razgovori, javlja izveštač Tanjuga.

Kfor je prošle sedmice uspostavio kontrolu na prelazima Jarinje i Brnjak između Kosova i centralne Srbije posle napetosti i incidenata koji su nastali nakon odluke Vlade Kosova da preuzme kontrolu nad tim punktovima.

Srpski zvaničnici insistiraju na deblokadi prelaza Jarinje i Brnjak i vraćanju na stanje pre 25. jula, kada su na tim punkotvima radili Srbi pripadnici KP-a.

Srbi na barikadama zaustavili Bilera

Barikade na putu Mitrovica-Leposavić su na kratko i neplanirano zaustavile komandanta Kfora Erharda Bilera, koji je pošao na sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije u mestu Sočanica.

Srbi sa severa Kosova postavili su ranije barikade i na tom putnom pravcu kako bi sprečili kretanje pripadnika Kfora.

Bileru su "pritekli u pomoć" Borko Stefanović i Goran Bogdanović, koji su krenuli na taj sastanak.

Sastanak srpskih zvaničnika i komandanta Kfora počeo je ubrzo zatim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: