Arilje: Sindikat policije negoduje

Policijski sindikat Srbije je osudio napade na policajce u Arilju, "koji su nepripremljeni i u nedovoljnom broju poslati da spreče protest proizvođača malina".

Izvor: B92

Utorak, 02.08.2011.

19:14

Default images

Sindikat policije je izrazio nezadovoljstvo što je samo 200 policajaca "poslato da spreči odlazak tri do pet hiljada nezadovoljnika".

Dva policijska vozila su prevrnuta tokom pokušaja malinara da iz Arilja krenu ka Beogradu.

"Zbog nečije loše procene, 200 policajaca je postavljeno da budu glineni golubovi. Naređeno je da se malinari spreče u odlasku za Beograd, ukoliko krenu traktorima i mehanizacijom. Mi ne želimo da ulazimo u motive i opravdanost njihovog protesta, ali niko zbog toga ne sme da napada policiju, da ih gađa različitim predmetima, Molotovljevim koktelima i pri tom povredi 27 policajaca i uništi pet službenih vozila. Apelujemo na policajce i ljude koji protestuju da se u ovakvim situacijama uzdrže od upotrebe sile. Shvatamo da je tim ljudima ugrožena egzistencija i mi ih podržavamo, kao što i oni podržavaju policiju, kojoj je egzistencija takođe često ugrožena. U nama ne treba da prepoznaju sistem, već svoje komšije i prijatelje, koji se isto tako trude da obezbede sebi sredstva za život. Nikome ne treba sukob sa narodom, a pogotovo policiji, koju taj isti narod hrani", kaže predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović.

Dva policijska vozila su prevrnuta tokom pokušaja malinara da iz Arilja krenu ka Beogradu, a prema podacima MUP-a lakše je povređeno 4 policajaca, iako je Policijski sindikat Srbije ranije objavio da ima 27 povređenih u ovom incidentu.

Proizvođači traže da otkupna cena maline bude 126 dinara, ali domaći stručnjaci smatraju da ministarstvo poljoprivrede ne može uticati na tržišnu vrednost ovog voća. Zbog toga je kao jedno od rešenja rešenja država ponudila javna skladišta. Iako je u Arilju za te potrebe predviđeno 900 tona, samo tri proizvođača izabrala su da na ovaj način sačekaju veću cenu maline.

Najavljena tužba protiv policije

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Srbije Dragiše Terzića smatra da nije u redu što je policija napravila barikadu i ističe da "ne zna zbog čega se policija spušta na tu granu da seče ljudima creva od goriva i razbija šoferšajbne od traktora".

On je istakao da Udruženje jagodičastog voća "Vilamet" nije pravilo nikakvu blokadu i da je prijavilo da će održati miran protest, podsećajući da malinari protestvuju još od 2002. godine, ali da se nije desilo da "policija napada i bije narod".

Terzić je zatražio odgovornost ministra policije Ivice Dačića zbog policijskih blokada u Ivanjici i Arilju, postavljenih da se spreči najavljen miran protest i odlazak malinara za Beograd.

Predsednik Udruženja jagodičastog voća "Vilamet" u Požegi Dragan Bogdanović takodje je razočaran postupkom policije, zbog čega je, kako je rekao, "sazvao pet advokata i piše tužbu za sud u Strazburu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: