SAD: Istorijski dogovor

Američki predsednik Barak Obama i predstavnici Kongresa postigli su istorijski dogovor o povećanju gornje granice državnog zaduživanja i smanjenju potrošnje.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.08.2011.

07:19

Default images

"Želim da objavim da su lideri obe partije u oba doma Kongresa postigli sporazum o povećanju granice zaduživanja, čime je izbegnut problem koji bi mogao da ima razarajući efekat po našu ekonomiju", rekao je Obama, a prenosi Rojters.

Američki predsednik je pozvao Senat da "uradi pravu stvar" i što pre odobri postignuti sporazum.

S druge strane, Obama je naveo da podizanje granice zaduživanja neće biti izvršeno brzo kako ne bi postalo problem za krhku američku ekonomiju, dodajući da će u narednih nekoliko meseci biti napravljen detaljan plan za smanjenje potrošnje.

Kako javlja AP, američki zvaničnici su naveli da je predstavnik republikanaca Džon Boner telefonirao Obami u nedelju uveče da bi mu rekao da prihvataju dogovor.

AFP javlja da je odmah posle Obamine objave o postizanju dogovora vrednost dolara na berzi u Tokiju porasla za 78 jena.

SAD su imale rok do 2. avgusta za postizanje sporazuma o podizanju granice zaduživanja da bi mogle da nastave sa otplatom svojih kredita, a da se nisu dogovorili, kako su upozoravali ekonomisti, to je moglo da ima katastrofalne posledice po ekonomiju.

Obama je u subotu upozorio da je njegovoj zemlji "gotovo isteklo vreme" za dogovor o povećanju gornje granice državnog zaduživanja. Obama i kongresmeni sve do nedelje nisu mogli da se dogovore o načinu smanjenja američkog duga i izbegavanju mogućnosti da SAD dođu u stanje da ne mogu da nastave da ga otplaćuju.

Dve stranke već mesecima ne mogu da se dogovore o povećanju gornje granice državnog zaduživanja, koja trenutno iznosi 14,3 biliona (hiljada milijardi) dolara, kao i o velikom smanjenju potrošnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: