"Zgrožen sam, Brejvik voli Dogvil"

Danski režiser Lars Fon Trir rekao da mu izaziva gnušanje izjava Norvežanina Andersa Brejvika da mu je njegovo ostvarenje "Dogvil" jedan od omiljenih filmova.

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2011.

01:34

Default images

Brejvik, koji je priznao da je odgovran za eksploziju u centru Osla i ubistva na ostrvu Utoja u kojima je poginulo 77 osoba, naveo je na svom Fejsbuk profilu da mu je Fon Trirov film "Dogvil" iz 2003. godine jedan od tri najbolja filma.

"Pomisao da je ''Dogvil'', za mene moj najbolji film, mogao da bude korišćen kao neka vrsta scenarija za njega, izaziva u meni ogromno gađenje. To je užasno", izjavio je Fon Trir za danski list "Politiken".

On je rekao da mu je žao što je napravio taj film, ako je dokazano da je inspirisao Brejvika, dodajući da je namera filma bila da obrazuje publiku a ne da inspiriše nasilje.

"Poslednja scena u ''Dogvilu'' ima bolne sličnosti sa Utojom", kazao je danski režiser u intervjuu, preneo je AFP.
Anders Brejvik (Beta)
Brejvik je ujedno na fejsbuku rekao i da je na njega uticala danska ekstremno desničarska partija - Danska narodna partija (PPD).

"U Danskoj već nekoliko godina postoji snažna tradicija straha od islama", istakao je Fon Trir, dodajući da Danska kao nacija "snosi bar deo odgovornosti za tragediju u Norveškoj".

"Taj rasizam se raširio u druge nordijske zemlje i smestio se u Brejvikovu podsvest i bez sumnje mu dao opravdanje koje mu je bilo potrebno", rekao je Fon Trir.

Slavni režiser je na ovogodišnjem Kanskom festivalu bio proglašen personom non grata, posle izjave da se malo saoseća sa Adolfom Hitlerom i da ga razume, posle čega se izvinio ako je nekoga povredio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: