Usaglašen predlog Deklaracije

Odbor za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije usvojio je usaglašen predog Deklaracije o aktuelnoj situaciji na Kosovu i uputio ga skupštini na usvajanje.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 30.07.2011.

20:45

Default images

Od 13 prisutnih članova Odbora, njih 12 je glasalo za usvajanje, dok je jedan član Odbora iz DSS bio protiv.

Usaglašenim predlogom Deklaracije, u koji je Tanjug imao uvid, osuđuje se svako nasilje i poziva da se kriza nastala jednostranim aktom Prištine reši mirnim putem.

U predlogu je takođe navedeno da parlament podržava Vladu da nastavi dijalog koji vodi sa Prištinom sa ciljem da iznađe rešenja za konkretne probleme građana u južnoj pokrajini, kao i da dođe do trajnog kompromisnog rešenja.

Skupština, takođe, poziva međunarodnu zajednicu da osudi svaki jednostrani akt koji ugrožava uspeh dijaloga Beograda i Prištine.

U tekstu Deklaracije navedena je i obaveza Vlade da od međunarodnih misija zahteva da u skladu sa mandatom i okvirima datim rezolucijom 1244 SB UN ne dozvole jednostrane aktivnosti prištinskih institucija kojima se ugrožavaju mir, stabilnost, mogućnost iznalaženja kompromisnog rešenja, ali i menja postojeće stanje na terenu.

Skupština posebno obavezuje Vladu da u svim okolnostima koje bi mogle da nastupe učini sve što može da zaštiti živote i imovinu, prava i slobode građana Kosova, a posebno srpskog i drugog nasiljem ugroženog stanovništva.

O tom predlogu Deklaracije tokom večeri očekuje se izjašnjavanje resornog odbora za Kosovo i Metohiju.

Deklaraciju podržava većina?

Deklaraciju Vlade Srbije o aktuelnoj situaciji na Kosovu, prema najavama šefova poslaničkih klubova podržaće većina poslanika. Odbijen amandman DSS.

Zasad su sigurnu podršku Deklaraciji najavili 78 poslanika Zajedno za Evropsku Srbiju, 24 poslanika Ujedinjenih regiona Srbije, 15 poslanika Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, kao i Nove Srbije, koja ima devet poslanika.

Za Deklaraciju će glasati, kako su tokom dana najavili, i poslanici Srpske radikalne stranke, kojih u klubu ima 57, Srpske napredne stranke, kojih je 21, PUPS -a kojih ima pet, kao i dva samostalna poslanika

Poslanički klub LDP/a, koji ima 12 poslanika neće glasati za rezoluciju iako će biti prisutni u sali.

Poslanički klub manjina i njihovih sedam poslanika biće uzdržani, dok su iz Demokratske stranke Srbije poručili da podrška Deklaraciji zavisi od toga da li će biti usvojeni neki od njihovih amadmana.

Ta poslanička grupa ima 25 poslanika.

Sednica je počela oko 14 sati, a prisustvuju joj predsednik republike, premijer i ministri u Vladi.

Prema evidenciji nadležne službe, prisustvo današnjoj sednici prijavilo je 168 poslanika.

U toj službi, međutim, ukazuju na to da se većina poslanika iz Beograda ne prijavljuje, pa ne postoji ni tačan uvid u to koliko ih je prisustvovalo sednici.

Neprihvaćen amandman DSS

Šefovi poslaničkih grupa na sastanku sa predsednicom Skupštine Slavicom Đukić Dejanović nisu se dogovorili o tekstu deklaracije o krizi na Kosovu i Metohiji.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je novinarima u Skupštini da vladajuća većina nije prhvatila amandman te stranke kojim se traži da Evropska unija ne bude posrednik u dijalogu Beograda i Prištine.

Samardžić je ukazao da Evropska unija nije bila neutralna, već da je navijala za albansku stranu. DSS traži da se dijalog Beograda i Prištine vodi uz pokroviteljstvo Ujedinjenih nacija, rekao je on.

"Ako se dijalog nastavi uz posredovanje Evropske unije, Srbija će biti u prilici da preda Kosovo", upozorio je Samardžić.

Đukić Dejanovićeva je novinarima kratko rekla da je na sastanku šefova poslaničkih grupa analiziran "definitivan tekst deklaracije", ali da ima sugestija DSS koje vladajuća većina ne može da prihvati.

Skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju će analizirati sugestije u vezi sa tekstom deklaracije, rekla je ona.

Za reč prijavljena 43 poslanika

Za raspravu o Deklaraciji o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, na vanrednoj sednici u Skupštini Srbije, za reč se prijavilo 43 poslanika.

Kako je rečeno novinarima u skupštini, obraćanje predsednika Srbije Borisa Tadića narodnim poslanicima očekuje se po završetku rasprave, a pre usvajanja Deklaracije.

U debati koja je počela pre sedam časova, do sada se za reč javilo desetak poslanika.

Kod usvajanja Deklaracije procedura je specifična, pa se o uloženim amandmanima ne raspravlja 24 sata nakon što su uloženi, već u jedinstvenom pretresu.

Kako se nezvanično može čuti, a i po procenama poslanika, završetak rasprave ne očekuje se pre ponoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: