Stav opozicije o Deklaraciji

Brojni predstavnici opozicije različito su govorili o Deklaraciji o stanju na Kosmetu na vanrednoj sednici Skupštine Srbije.

Izvor: B92

Subota, 30.07.2011.

17:43

Default images

Šef poslaničkog kluba SNS Tomislav Nikolić je ocenio da deklaracija o Kosovu koju je predložila Vlada Srbije ne predviđa konkretne mere koje će Beograd uraditi za rešavanje krize na severu Kosova.

"Izglasaćemo sa 200 glasova deklaraciju, ali ne znamo šta će sutra da bude. Šta će raditi policija, vojska, šatl diplomatija Srbije?", zapitao je Nikolić u Skupštini Srbije.

On je pozvao vlast u Srbiji da obezbedi da Srbi sa severa Kosova mogu da prolaze kroz administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

"Jesmo li spremni da gledamo kako se sve urušava, i samo da vičemo kako smo patriote? Lagodno je živeti u Beogradu, a teško na Kosovu", dodao je Nikolić.

On je kritikovao premijera Mirka Cvetkovića, za koga je rekao da je samo četiri minuta govorio o deklaraciji o Kosovu.

"Dok sam slušao predsednika Vlade mislio sam da slušam Ban Ki Muna", naveo je lider SNS-a.

On je kazao i da ne želi da se na poslanike Skupštine prebacuje odgovornost za vođenje kosovske politike i dodao da je deklaracija najniži mogući akt koji Skupština donosi.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić poručio je u srpskom parlamentu da sve partije treba da podrže ovu deklaraciju bez obzira na greške politike Vlade Srbije.

"Imaćete naš glas za Kosovo uvek, iako se ne slažemo o mnogim stvarima", rekao je Ilić.

On je kritikovao Vladu Srbije da nije bila u stanju da blagovremeno rešava probleme na Kosovu i Metohiji i da je na "mala vrata" uvela Euleks u južnu srpsku pokrajinu.

"Imali smo odličnu poziciju i veliki kapital u Rezoluciji 1244, koja je bila na strani Srba i štitila interes Srba i Srbije. Vaš proizvod je Euleks na Kosovu. To ovaj parlament nikada nije razmatrao i nikada nije dao zeleno svetlo da Euleks uđe na Kosovo", rekao je Ilić.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović najavio je da radikali ne podržavaju politiku Vlade, ali će podržati njenu deklaraciju samo zato da neprijatelji Srbije "ne bi seirili" zbog podele unutar srpskog naroda.

Todorović je optužio vladu da "sprovodi teror većine" i upozorio da će, iako će poslanici SRS podržati deklaraciju, punu odgovornost za rezultate politike prema Kosovu snositi vladajuća većina.

"Da ste 2008. od nas tražili podršku, možda danas ne bismo razgovarali na ovu temu, ali ste vi tada svesno preuzeli odgovornost da vodite politiku vezano za KiM", kazao je Todorović, i upitao zašto, umesto deklaracije, vlada nije predložila rezoluciju, što je dokument od većeg značaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: