NATO gađao TV predajnike u Libiji

Troje novinara je poginulo, a 15 je ranjeno u napadima NATO snaga na sedište libijske televizije u Tripoliju.

Izvor: B92

Subota, 30.07.2011.

09:39

Default images

Avioni NATO-a bombardovali su predajnike libijske državne televizije jer su "korišćeni za podsticanje nasilja, zbog čega predstavljaju pretnju civilima".

U saopštenju NATO-a navodi se da će napad, koji je izveden rano jutros, "smanjiti mogućnost režima da ugnjetava civile, dok će istovremeno očuvati infrastrukturu za emitovanje, koja će biti potrebna posle sukoba".

NATO u saopštenju optužuje libijsku televiziju za huškanje i mobilizaciju Gadafijevih sledbenika.

"Pre nekoliko sati NATO je izveo precizan vazdušni napad kojim je onesposobio tri satelitske antene libijske državne televizije stracionirane na zemlji u Tripoliju", izjavio je portparol NATO-a pukovnik Rolan Lavoa u video izjavi, koju je distribuirala pres služba NATO-a.

Lavoa je rekao da je NATO delovao nakon pažljivih priprema da akcija bude sprovedena uz minimum žrtava i štete na transmisionim uređajima televizije.

On je dodao da je operacija u skladu sa mandatom Ujedinjenih nacija koji ima za cilj zaštitu libijskih civila od Gadafijevih snaga.

Agencija AP ocenjuje da napad na televizijske predajnike dolazi u osetljivom trenutku za pobunjenike, posle ubistva njihovog vođe Abdela Fataha Junisa, koji je pre nekoliko dana ubijen pošto je priveden da bi navodno bio saslušan o vezama njegove porodice sa Gadafijevim režimom.

U međuvremenu, NATO snage su sve više svesne neuspeha svojih akcija bombardovanja u svrgavanju Gadafija, koje su sada već ušle u peti mesec, ocenjuje agencija AP.

Dok se bliži početak praznika Ramazana u avgustu, sve jasnije postaje da će skupa kampanja Alijanse potrajati i tokom jeseni, a verovatno i duže, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: