Sednica o deklaraciji o KiM u toku

U Skupštini počela vanredna sednica o Kosovu i Metohiji. Zasedanju prisustvuju predsednik Tadić, premijer Cvetković, kao i 190 poslanika.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.07.2011.

08:47

Default images

Kako B92 saznaje, osim deklaracije koju je podnela Vlada, i koja je dobila podršku odbora za KiM, pred poslanicima će se naći i drugi predlozi.

Vlada Srbije je podnela Predlog deklaracije o stanju na Kosovu i Metohiji nakon jednostranih i nasilnih akata privremenih institucija samouprave u Prištini.

DSS će svoj predlog predstaviti u vidu amandmana, u kojima se traže novi pregovori o Kosovu, ali ne pod pokroviteljstvom EU, već Saveta bezbednosti UN-a, uz poštovanje rezolucije 1244.

Osim toga, pet amandmana na tekst ima i SRS.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da je Deklaracija puna nejasnoća, ali da će se one kroz amandmane i pretrese dovesti u red i usaglasiti.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma najavio je da će poslanici te stranke glasati za Deklaraciju, a kao glavnog krivca za situaciju na Kosovu označio je kosovskog premijera Hašima Tačija.

Odbor za Kosovo i Metohiju prihvatio je u načelu vladin predlog Deklaracije o aktuelnom stanju na Kosovu i Metohiji.

Raspravi prisustvuju predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borko Stefanović.

Predsednica skupštine Slavica Đukić Dejanović je rekla da je pozvala da sednici pristustvuju ambasadori Rusije, SAD, Kine, Indije, Alžira i Slovačke.

Sednici prisustvuje 190 narodnih poslanika. Iako je prvobitno najavljeno da bi sednica trebalo da traje pet sati, veoma je verovatno da će trajati do ponoći.

Deklaracija

U deklaraciji, čiji je tekst objavljen na skupštinskom internet sajtu, izražava se spremnost da i u postojećoj situaciji, u kojoj se ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet države, Srbija doprinese mirnom i sporazumnom rešavanju tog pitanja na osnovu načela i normi međunarodnog prava i svog Ustava.

U deklaraciji, pored ostalog, piše i da Skupština Srbije konstatuje da su privremene institucije u Prištini nasilno pokušale da promene realno stanje na terenu, izvrše dodatni pritisak na Srbiju i suštinski ponište Rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija.

Vlada se obavezuje da donese konkretne mere usmerene na nastavak svih državnih funkcija Srbije na teritoriji Kosova i Metohije u uslovima dodatnih opstrukcija i pritisaka privremenih institucija samouprave i dela međunarodne zajednice.

Takođe, vlada se obavezuje da donese konkretan i sveobuhvatan plan mera koje će biti preduzete u svim oblastima njenih nadležnosti za slučaj pogoršanja stanja na Kosovu i Metohiji.

Posebno se obavezuje da u svim okolnostima koje bi mogle nastupiti efikasno deluje na zaštiti života i imovine, prava i sloboda građana pokrajine, a posebno srpskog i nealbanskog stanovništva.
U okvirima delovanja navedeno je i da se Vlada Srbije obavezuje da od međunarodnih misija zahteva da, u skladu sa svojim mandatom i okvirima Rezolucije1244 UN, ne dozvole jednostrane aktivnosti privremenih institucija u Prištini kojima se ugrožava mir, stabilnost i mogućnost iznalaženja kompromisnog rešenja.

Skupština sa posebnom zabrinutošću konstatuje da međunarodne misije raspoređene na Kosovu i Metohiji na osnovu odluka ili uz ovlašćenje UN krše statusno neutralne okvire poverene Rezolucijom 1244 i pratećim aktima, i time ugrožavaju opstanak srpskog stanovništva i interese Srbije na području pokrajine.

Skupština, takođe, zahteva od Vlade Srbije da preduzme neophodne mere za dosledno poštovanje Rezolucije UN od svih statusno neutralnih misija na Kosovu i Metohiji.

U preambuli deklaracije Vlada Srbije je navela da taj dokument parlament usvaja rukovodeći se neophodnošću kontinuiteta jedinstvene državne politike i braneći čast i dostojanstvo svog naroda koji legitimno i demokratski predstavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: