Skupština o Kosovu, jedinstvo nužno

U dva sata po podne počela vanredna sednica Skupštine Srbije o Kosovu, koju je tražila Vlada. Predsednik Boris Tadić pozvao na jedinstvo.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2011.

23:18

Default images

Radikali najavili da će ta partija stav formulisati pred samu skupštinsku sednicu.

U Vladinoj deklaraciji o stanju na Kosovu izražava se spremnost da i u postojećoj situaciji, u kojoj se ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet države, Srbija doprinese mirnom i sporazumnom rešavanju tog pitanja na osnovu načela i normi međunarodnog prava i Ustava Srbije.

Kako stoji u tekstu, vlada se obavezuje da donese konkretan i sveobuhvatan plan mera koje će biti preduzete u slučaju pogoršanja stanja na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije Boris Tadić je rekao u ekskluzivnom intervjuu za B92 da od sutrašnje sednice očekuje pre svega jedinstvo među parlamentarnim strankama.

"Nadam se da je taj zajednički stav moguć i očekujem da će vladajuća većina izaći sa predlogom koji je prihvatljiv za sve političke stranke u Srbije", rekao je Tadić.

U izjavi za B92, potpredsednica DS-a Jelena Trivan kaže da danas svaka partija iza sebe mora da ostavi strančarenje, jer je situacija na Kosovu teška.

"Ono što je važno to je da sednica da dva signala: da je Republika Srbija demokratska država u kojoj Vlada o svim pitanjima informiše parlament. Sa druge strane jako je važno da se pošalje poruka Srbima na Kosovu da Republika Srbija stoji iza njih, da im se objasni šta su dalji koraci i na koji način će se njihovi životi i interesi štititi", kaže Trivanova.

Radikali, kojima je zbog netrpeljivosti sa naprednjacima, u sredu propao pokušaj da izdejstvuju vanrednu sednicu skupštine o Kosovu, za sada ne znaju kako će se odnositi prema predloženoj deklaraciji Vlade.

Šef poslanika Srpske radikalne stranke Dragan Todorović za B92 kaže da će ta partija stav formulisati pred samu skupštinsku sednicu.

"Ovde postoji jedno suštinsko pitanje, šta mi dobijamo tom deklaracijom? Na šta se vlada Srbije obavezuje što se tiče SRS? Principijelno nismo uradili ništa što bi na neki način oslabilo poticiju Srbije bez obzira na sve ovo što sam rekao vezano za tu deklaraciju", kaže Todorović.

Za lidera Nove Srbije Velimira Ilića dileme nema - u skupštini danas ključna reč mora da bude jedinstvo.

"Nema smisla da budemo nejedinstveni kada je Kosovo u pitanju. Ozbiljnost deklaracije bi bila izuzetno velika ako bi bili jedinstveni i jednoglasno doneli deklaraciju koja se odnosi na ovu situaciju na Kosovu. A nikako da se prepucavamo, možemo kroz diskusiju da tražimo krivce, da kritikujemo, ali deklaraciju moramo da usaglasimo i jednoglasno usvojimo. To je jedini način da pokažemo svetu da smo veoma ozbiljni i da nam je stalo do Kosova", kaže Ilić.

Od petooktobarskih promena Skupština Srbije usvojila je sedam deklaracija o Kosovu. Prva je doneta u maju 2001, za vreme mandata premijera Zorana Đinđića, a poslednja pre godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: