Kfor se povlači iz Rudara

Kfor se povlači iz Rudara, epilog je troipočasovnog razgovora šefa pregovaračkog tima Borka Stefanovića i Erharda Bilera.

Izvor: Tanjug

Petak, 29.07.2011.

19:49

Default images

Kfor je u Rudare došao danas u 13.40 s ciljem da uklone srpske barikade.

Ocenjujući razgovore s komandantom Kfora kao "mučne", Stefanović je kazao da je general Biler odlučio da "izađe u susret građanima Zvečana" i povuče jedinice iz Rudara, ali da "to ne znači da su muke gotove".

Stefanović je, obraćajući se okupljenim Srbima na ovoj barikadi ka punktu Jarinje, rekao da dogovor o administrativnim prelazima na severu još nije postignut, ali da je angažovan "ceo državni vrh, vlade drugih zemalja i međunarodne institucije", te da je stvar "blizu dogovora".

Stefanović je apelovao na građane da nastave da mirno protestuju i da ostanu dostojanstveni, jer nas uskoro možda čeka ista situacija.

"Ponovo je bilo hitaca dok smo razgovarali. Molim vas, nemojte više", rekao je Stefanović, a ljudi sa barikada su povikali - "Nismo mi".

Stefanović je najavio i da će, zajedno sa ministrom Goranom Bogdanovićem, otputovati u Beograd, na sednicu Skupštine Srbije, koja je zakazana za 14 sati.

"Moraćemo u Beograd, ali odmah vam se vraćamo. Molim vas, budite mirni i dostojanstveni - vidite koliko mučnog razgovora, napora koje su uložili i predsednici opština i ministar... samo vi i vaša trezvenost drže ovu situaciju pod kontrolom. Još malo imamo da napravimo sporazum", zaključio je Stefanović.
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pridružio se apelu da građani ostanu mirni i dostojanstveni i pozvao Srbe da ostanu na barikadama i mirno protestuju.

"Bilo kakav incident ili provokacija bi nas udaljila od cilja... blizu smo cilja, jer su građani pokazali međunarodnoj zajednici da možemo bez sile da se borimo za svoj cilj", istakao je ministar.

Po rečima predsednika opštine Zvečan Dragiše Milovića, nemački general Biler mu je preneo da ima dozvolu da ako treba, deluje i silom protiv građana, ali da je odlučio da to ne učini.

Istovremeno, general je najavio da će sledeći put intervenisati, rekao je Milović i dodao da će građani Zvečana ostati na barikadama i istrajati do ispunjenja zahteva - vraćanja stanja na prelazima Jarinje i Brnjak na ono pre intervencije specijalnih jedinica ROSU.

"Nerazuman potez Prištine uz asistenciju Kfora doveo je do eskalacije. Došao je trenutak da se izborimo za svoje zahteve demokratski i gandijevski", poručio je on.

Snage Kfora su u 13.40 oklopnim vozilima došle do barikade u Rudaru i zatražile od Srba da te barikade uklone ili će to učiniti vojnici Kfora silom u roku od dva sata.

U međuvremenu su do barikada u Rudaru došli i komandant Kfora Biler, Stefanović i Bogdanović, a razgovori o rešavanju te krize su počeli oko 15.30.

Biler je pred razgovore isticao da je njegova obaveza da ukloni barikade i omogući slobodu kretanja, a Stefanović je odgovorio da niko ne može da ubedi Srbe da sklone barikade. On je, takođe, dodao da Srbija stoji iza odluka svojih građana, izuzev ako se radi o sili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: