Lideri Srba:Kršenje rezolucije 1244

Politički lideri Srba sa severa Kosova odluku Kfora da prelaze Jarinje i Brnjak proglase za zaštićene zone tumače kao sprovođenje naloga Vlade Kosova.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2011.

10:17

Default images

Osim toga, saopštenje da Kfor i NATO imaju ovlaščenja da upotrebe municiju smatraju direktnim kršenjem Rezolucije UN 1244.

Ranđel Nojkić sa Jedinstvene srpske liste je ubeđen da odgovor međunarodnih snaga ne bi bio ovakav da Jarinje i Brnjak u sredu uveče nisu spaljeni.

"Nakon svega onoga što se dešavalo, ovako nešto je moglo da se očekuje. Ja ne znam ko je mogao da očekuje da se nakon paljenja prelaza Jarinje neće preduzeti jedan ovakav korak. To jeste odluka NATO-a, ali vi znate koje su to zemlje u NATO-u, koje su priznale nezavisnost Kosova i one zapravo žele da sprovode politiku takozvane nezavisne države Kosovo", kazao je Nojkić.

Potpredsednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije Marko Jakšić očekuje da odluku KFOR-a o zabranjenoj vojnoj zoni, Skupština Srbije proglasi nelegitimnom, jer se njom krši Rezolucija 1244.

"U toj Rezoluciji piše da NATO mora da bude statusno neutralan. Na ovaj način, ako NATO priznaje odluke vlade u Prištini, znači da on nije statusno neutralan i zato se nadam da država Srbija uputi i pošalje poziv Savetu bezbednosti i NATO-u da njegove odluke nisu legitimne. Beograd je sad na potezu i od njega sad to zavisi", smatra on.
Kfor kontroliše Jarinje i Brnjak (Tanjug)
Podsetimo, situacija na severu Kosova je i dalje veoma napeta. Na jučerašnjem sastanku predstavnika Vlade Srbije i komandanta Kfora nije došlo do dogovora o rešenju situacije na dva administrativna prelaza koja spajaju sever Kosova sa Srbijom, nakon što su ga zauzele specijalne jedinice kosovske policije. Kao odgovor na te poteze, ekstremisti, za koje se pretpostavlja da su srpske nacionalnosti, zapalili su administrativni prelaz Jarinje i demolirali objekte na tom punktu.

Kfor je zatim preuzeo kontrolu nad administrativnim prelazima i njihovi vojnici su na punktovima, a ti prelazi proglašeni su za zabranjene vojne zone. Srbi s druge strane i dalje ne odustaju od barikada kod Zubinog Potoka, čekajući konačan dogovor srpskih predstavnika i Kfora.

Predstavnici NATO-a su sinoć saopštili da imaju ovlašćenja da koriste bojevu municiju, ukoliko dođe do nereda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: