Sever Kosova odsečen-barikada stoji

Kfor se povlači iz Rudara, epilog troipočasovnog razgovora Borka Stefanovića i Erharda Bilera. Zatvoreni Jarinje i Brnjak, sever Kosova odsečen.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2011.

14:01

Default images

Srbima koji su napravili barikadu u mestu Rudare Kfor je dao ultimatum da se povuku dobrovoljno, ili će to biti učinjeno silom.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović pozvali su danas Srbe koji blokiraju puteve na severu Kosova da protestuju iskjučivo na miroljubiv način.

19.37 Kfor se povlači iz Rudara, epilog troipočasovnog razgovora šefa pregovaračkog tima Borka Stefanovića i Erharda Bilera.

19.03 Vojnici Kfora odblokirali su glavni gradski most u Kosovskoj Mitrovici pola sata pošto je oko 18.30 sati zatvoren.

18.30 Vojnici Kfora blokirali su glavni gradski most u Kosovskoj Mitrovici.

Saobraćaj preko mosta, koji razdvaja severni od južnog dela grada, je obustavljen, a na mostu se nalaze tri vojna džipa i jedan kamion Kfora iz koga marokanski vojnici uzimaju oklopne štitove za razbijanje demonstracija -štitnike, palice i plastične oklope.

Vojnici Kfora rasporedili su se sa oklopnim štitovima i pancirima na glavnom gradskom mosta. Grupa građana Leposavića je barikadom sprečila prolazak kolone vozila Kfora koja je došla iz pravca Kosovske Mitrovice.

16.16 NATO je odbacio tvrdnje "da Kfor podržava samo jednu stranu u krizi na Kosovu".

NATO je takođe stavio do znanja da će njegova misija na Kosovu "I dalje delovati statusno neutralno, i neće sprovoditi nikakav sporazum koji ne bi imao saglasnost i srpske i kosovske albanske strane".

16.06 Specijalni izveštač B92 javlja da se na barikadama kod Rudara vode intenzivni pregovori, a da je situacija na terenu uslovila promenu teme, od problema prelaza na trenutnu krizu na barikadi.

Odvija se svojevrsna "šatl diplomatija" preko barikada između Erharda Bilera i predstavnika Beograda.

15.57 Vojnici Kfora zatvorili su za saobraćaj, posle administrativnog prelaza Jarinje, i prelaz Brnjak, čime je sever Kosova odsečen od centralne Srbije.

15.55 U 16 sati ističe ultimatum koji je KFOR dao Srbima na barikadi u Rudaru da odblokiraju put.

"Mi ćemo istrajati, tu smo sa narodom, ja ću ponovo apelovati na generala Bilera da promeni svoju raniju odluku i da da šansu dijalogu i dogovoru i ako treba da odemo na neko mesto da razgovaramo van ovih tenzija", rekao je Stefanović.

15.05 Komandant Kfora Erhard Biler poručio je u Rudaru da će nastaviti pregovore o situaciji na administrativnim prelazima samo ako Srbi uklone blokade ka Jarinju, a šef beogradskog pregovaračkog tima Borko Stefanović odgovorio da niko ne može da ubedi lokalne Srbe da se sa barikada povuku.

Predstavnici Beograda zamolili su komandanta Kfora da učini sve da se situacija razreši na miran način i da započnu razgovori.

Biler je, međutim, više puta ponovio da je spreman da razgovara, ali samo ako kroz Rudare prođe konvoj za snabdevanje Kfora. Po njegovim rečima, neprihvatljivo je da jedinice Kfora nemaju slobodu kretanja, a on ne želi da upotrebi silu - ali ne može da dozvoli blokadu.

14.35 Predstavnici Vlade Srbije počeli su razgovore sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom u selu Rudare kod Zvečana o rešavanju krize nastale nakon pokušaja kosovskih specijalaca da zauzmu prelaze na severu Kosova.

Sa Bilerom razgovaraju šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, a razgovori se odvijaju na putu. 14.30 Vojnici Kfora su zatvorili za saobraćaj administrativni prelaz Jarinje, koji se nalazi na magistralnom pravcu Kosovska Mitrovica-Raška.

Američki vojnici su razvukli bodljikavu žicu preko prelaza i postavili stolicu sa kartonom na kojem piše: "Zabranjen prolaz. Vratite se nazad".

14.15 Čuli su se pucnji tokom razgovora Bilera sa Srbima, desetak minuta kasnije na to mesto stigli su predstavnici Vlade Srbije, Borko Stefanović i Goran Bogdanović. Slovenački pripadnik Kfora rekao je izveštaču Tanjuga da se najverovatnije radi o rafalu ispaljenom u vazduh.

13.40 Ultimatum Kfora na barikadi u Rudaru kod Zvečana: Srbima dva sata da obustave blokadu puta ka Brnjaku.

Meštani, koje predvodi predsednik Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, odgovorili su na zahtev Kfora tako što su posedali na put, ispred barikada.

Ovaj put u blokadi drži stotinak Srba, koji ističu da će tu ostati dok se ne postigne dogovor o vraćanju administrativnih prelaza na stanje pre intervencije kosovskih specijalaca.

Jedinice Kfora, koje su stigle do Rudara, čine slovenački i američki vojnici.

Pantić je danas ranije rekao da će tražiti prekid pregovora sa KFOR-om ako današnja runda bude neuspešna.
Amerièki vojnici KFOR-a (Tanjug)
13.30 Nekoliko stotina Srba blokiralo kod Leposavića konvoj nemačkih vojnika na putu od Jarinja ka Kosovskoj Mitrovici, javlja RTS.

Srbi su kamionima i mehanizacijom sprečili konvoj da produži ka Kosovskoj Mitrovici.

Radi se o vojnicima koji su poslednjih nekoliko dana raspoređeni u bazi Kfora kod Jarinja.

U jednom trenutku među Srbima na barikadi bili su i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borko Stefanović.

Bogdanović i Stefanović su zamolili Srbe da budu mirni, dostojanstveni i da ne izazivaju incidente.

Vojnici su se povukli u bazu Kfora kod Jarinja.

13.30 Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović je zakazala za sutra u 14 sati vanrednu sednicu parlamenta o Kosovu na zahtev vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

153 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: