Norveška i dalje u šoku

I dalje u neverici, kroz jecaj i u suzama, Norvežani u centru Olsa žale za poginulima u napadima u centru Osla i na ostrvu Utoja.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2011.

15:22

Default images

Katedrala Domkirk zatrpana je cvećem i svećama, igračkama i ličnim porukama.

Četrnaestogodišnja Novozelanđanka najmlađa je žrtva masakra koji je počinio Anders Brejvik na ostrvu Utoja u Norveškoj, a u kome je život izgubilo 68 tinejdžera, navela je policija.

"Emocije su mi pomešane. Pre svega, neizmerno mi je žao i saosećam podjednako sa onima koji su izgubili život, kao i sa onima koju su preživeli masakr i koji će proživljavati iznova sve to do kraja života. Sa druge strane, osećam se ponosnim, jer je cela nacija bila ujedinjena i zajednički odbacila nasilje, u cilju dostizanja veće demokratije. Verujem da sada još više cenimo slobodu i demokratiju", kaže Jens Stoltenberg, premijer Norveške.

Norveškom premijeru je posle napada povećana popularnost, a najnovija istraživanja pokazuju da je čak 94 odsto Norvežana zadovoljno ponašanjem premijera. Sam premijer na to kaže da on samo radi svoj posao.

"Samo radim svoj posao. U ovim okolnostima, prva dužnost premijera je da predvodi zemlju i da brine o onima koji su pogođeni. Snagu mi daje toplina koju svi osećamo jedni prema drugima", kaže Stoltenberg.
Spasioci i volonteri Crvenog krsta ne odustaju od potrage za telima nestalih u vodama oko ostrva Utoje. Posao im, međutim, otežavaju jake struje i slaba vildljivost.

"Ne poznajemo struju u ovom delu, ne znamo u kom pravcu ide i gde završava, a u jezerima poput ovih vidljivost je izuzetno loša", kaže spasilac.

Broj turista od napada se nije smanjivao, a mnogi od njih pridružuju se Norvežanima i odaju poštu poginulima.

"Verujem da je na ulicama Osla sigurnije nego pre napada, ukoliko to uopšte ima smisla", kaže Dejvid Mej, turista iz Velike Britanije.

"Kada bismo se non-stop plašili, ne bismo bili živi. Verujem da je sve što se dogodilo plod bolesnog uma, a protiv toga se jako teško boriti", kaže Pol Amijel, turista iz Francuske.

"Nismo zabrinuti za svoju bezbednos,t jer imamo poverenja u nacionalnu sigurnost Norveške, a to što se dogodilo je ipak izolovani slučaj", kaže Denis Perus, turista iz Kanade.

U međuvremenu, policija nastavlja istragu u kojoj bi trebalo da se utvrdi istinitost tvrdnje napadača Andersa Brejvika da je bio povezan sa drugim ćelijama u zemlji i Velikoj Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: