Kfor preuzeo Jarinje, koje još gori

Kontrolu na Jarinju do daljeg preuzeo Kfor. Vatrogasci iz Leposavića stigli na administrativni prelaz Jarinje da gase vatru koja tinja iz rezervoara nafte.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.07.2011.

02:08

Default images

Podsetimo, taj administrativni prelaz zapaljen je sinoć, nakon nereda u kojima su i objekti na prelazu demolirani.

Pored vatrogasaca, koji gase vatru koja još bukti iz rezervoara nafte i tinja na izgorelim objektima, tu su i pripadnici američkog kontingenta Kfora, koji su, dok traje operacija gašenja, zaustavili saobraćaj.

Vatra i gust dim do sada nisu sprečavali pojedine vozače da na svoju odgovornost koriste ovaj administrativni prelaz. Portparol Kfora Hans Diter Vihter je precizirao da pripadnici američkog kontingenta u sastavu Kfora na prelazu Jarinje borave u funkciji obezbeđenja terena koji se raščišćava i na kome se gasi požar.

Vihter je posebno podvukao da će svi koji koriste ovaj prelaz dok se on potpuno ne obnovi biti upozoravani da to čine na sopstvenu odgovornost.

Na osnovu dogovora koji je postignut na sastanku komandanta Kfora Erharda Bilera i predstavnika vlade Srbije Gorana Bogdanovića i Borka Stefanovića, kontrolu na ovom prelazu do daljeg će bavljati Kfor.

Na prelazu Brnjak ostaju i pripadnici kosovske policije, za razliku od Jarinja, gde će biti prisutan samo Kfor.

Stefanović: Imamo garancije

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je, nakon sastanka s komandantom Kfora, da "uprkos vrlo nepovoljnoj situaciji u koju su nas doveli ekstremisti paljenjem Jarinja, dobili smo čvrste garancije da nikakvih upada specijalnih jedinica kosovske policije neće biti i da neće biti pokušaja dovođenja albanskih službenika na administrativni prelaz".

On je najavio da će se u četvrtak tokom dana dogovoriti još neki detalje, jer, kako kaže Stefanović, "za nas je neprihvatljivo sve osim onoga što je bilo pre tri dana".

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je, posle dogovora sa komandantom Erhardom Bilerom da Kfor preuzme kontrolu prelaza Jarinje, da se nada pozitivnom ishodu i razrešenju krize isporovocirane pokušajem kosovskih specijalaca da preuzmu administrativne prelaze na severu Kosova.

"Nastavljamo razgovore. Razgovaraćemo i o prelazu Brnjak. Nadamo se najboljem rešenju i ishodu koji će zadovoljiti interese građana na severu Kosova", rekao je Bogdanović.

On je dodao da neće odustati od nastojanja da se situacija na terenu vrati u stanje kakvo je bilo pre tri dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: