Ostaju barikade, "štite ih telima"

Nema dogovora o rešavanju problema na severu Kosova, rekao Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica nakon sastanka sa predstavnicima Vlade Srbije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.07.2011.

23:14

Default images

"Ocenili smo da je situacija loša i tražili od Borislava Stefanovića da prekine razgovore sa Erhardom Bilerom, komandantom Kfora", rekao je Pantić.

Prema njegovim rečima, Stefanović mora da kontaktira Beograd i da dobije instrukcije šta će dalje da rade.

"Ja sam mu rekao da je tri dana bio na Kosovu, da ništa nije uradio i da bi bilo bolje da nije ni dolazio", rekao je Pantić.

"Stefanović se složio sa onim što smo mu rekli, ali je istakao da to za državu nije prihvatljivo. Mi ćemo raditi kako mislimo da treba, a oni neka kažu da država ne stoji iza nas", dodao je Pantić.

Prema njegovim rečima, Srbi će od večeras blokirati sve putne pravce na severu Kosova na 24 sata, tako da nijedno vozilo Kfora, Euleksa i policije neće moći da prođe.

"Ukoliko na silu pokušaju da razbiju blokade, mi ćemo svojim telima štititi barikade", rekao je Pantić i dodao da će on i predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović, ako treba, biti prvi koji će leći ispred vozila Kfora.

Situacija na sveru Kosova trenutno je mirna, helikopteri nadleću taj deo pokrajine, ali nema incidenata.

Barikade prema prelazu Brnjak

Iako su američki vojnici iz sastava Kfora tražili od meštana Zupča da omoguće slobodu kretanja, barikade koje su Srbi postavili u ovom selu nisu uklonjene. Barikade su na magistralnom putu koji od Kosovske Mitrovice vodi prema prelazu Brnjak.

Američki vojnici su ranije u toku dana uklonili jednu manju barikadu koja je bila postavljena na ovom istom putnom pravcu i od Srba koji su se zatekli tu zatražili da uklone barikade.

“Ovo je nezakonito, put mora biti oslobođen", rekao je američki vojnik Srbima u Zupču nakon obraćanja predstavnika Vlade Srbije meštanima koji su bili na ovoj barikadi.

Nakon zahteva američkog vojnika, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović apelovali su na građane da ne pružaju otpor ako kojim slučajem dođe do uklanjanja barikade.

Srbi iz Ibarskog Kolašina i večeras su na ovoj barikadi i, kako kažu, uznemirava ih samo povremeno nadletanje helikoptera Kfora.

Magistralni put Kosovska Mitrovica – Ribariće u mestu Zupče u opštini Zubin Potok blokiran je nakon što je Kfor juče svojim prevoznim sredstvima na Brnjak doveo kosovske carinike i pograničnu policiju.

Do Ribarića se može doći jedino zaobilazno, putem koji vodi iz Zvečana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: