Napadnut Srbin, odmazda za Jarinje

Šef vladine kancelarije za saradnju s medijima Miki Mihajlović rekao da je već napadnut mladić srpske nacionalnosti u Štrpcu, kao odgovor na paljenje Jarinja.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2011.

09:15

Default images

Mladić je napadnut dok je brao pečurke u Štrpcu, a napali su ga ekstremni Albanci, koji su mu naneli teške telesne povrede.

Gostujući u vestima TV B92, on je objasio da na Kosovu stvari funkcionišu po sistemu spojenih sudova, odnosno da svako ekstremno ponašanje jedne strane povlači isto takvo ponašanje druge strane.

"Sinoćnji događaj na Jarinju je izazvao nervozu sa obe strane, jer su na Kosovu ekstremisti povezani po prinicipu spojenih sudova, tako da, kada god se nešto desi na severu, na jugu albanski ekstremisti krenu u slične akcije, a sinoć su napali jednog mladića iz Štrpca koji je brao pečurke i dobio teške povrede", rekao je Mihajlović.

Mihajlović je izjavio da vlastima Srbije još nije poznato ko je organizovao dolazak ekstremista na sever Kosova i paljenje administrativnog prelaza Jarinje, kao i da je izvesno da to nije bilo spontano okupljanje, već organizovano nasilje.

On je ocenio da je sada već očigledno da je sinoćna akcija paljenja Jarinja dobro organizovana, jer se ne može tek tako spontano okupiti da se prave Molotovljevi kokteli.

Međutim, prema rečima Mihajlovića, a ako je neko mislio da to radi u interesu Srbije, to nije tako jer su takvi incidenti u suprotnosti s interesima Srbije, odnosno idu u korist Albanaca.

Prema njegovim rečima, to nasilje je direktno ugrozilo opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, kao i poziciju Srbije na konsultacijama u Savetu bezbednosti UN.

Mihajlović je odbacio optužbe premijera Kosova Hašima Tačija da je Beograd kriv za nasilje u Jarinju.

"Beograd to nije učinio, ne stoji iza toga. To nikome ne odgovara, ne odgovara ni opstanku Srba. Misim da je to mnogo skupa akcija, koja može da promeni tok istorije", ocenio je Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: