London:Proterane libijske diplomate

Velika Britanija je proterala preostalo diplomatsko osoblje iz libijske ambasade u Londonu i priznala pobunjenički Nacionalni prelazni savet kao legitimnu vlast

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2011.

15:18

Default images

Nacionalni savet je pozvan da preuzme libijsku ambasadu u Londonu, u kojoj su do sada bile diplomate lojalne Moameru el Gadafiju, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg:

"Premijer i ja smo odlučili da Velika Britanija prizna i da sarađuje sa Nacionalnim prelaznim savetom kao jedinim zvaničnim predstavnikom vlasti u Libiji", istakao je Hejg.

On je dodao da je u skladu sa tim libijski otpravnik poslova danas obavešten da on i druge libijske diplomate bliske Gadafijevom režimu moraju da napuste Veliku Britaniju.

Forin ofis je ranije saopštio da libijske diplomate moraju da napuste Veliku Britaniju u roku od tri dana.

Grupa pobunjenika razvila je crveno-crno-zelenu zastavu libijske opozicije izvan ambasade, po objavljivanju Hagovog saopštenja, iako Gadafijeva zelena zastava i dalje stoji na zgradi.

Britanija je takođe odlučila da odmrzne 102 miliona evra libijskih sredstava, kako bi ona mogla da budu preusmerena pobunjenicima.

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za Libiju Abdulilah el Katib naveo je u saopštenju, objavljenom sinoć u Njujorku, da je međunarodna zajednica "duboko podeljena o pitanju na koji način postići političko rešenje"u toj severnoafričkoj zemljI.

Katib je početkom sedmice posetio sedište pobunjenika u Bengaziju na istoku zemlje, kao i prestonicu Tripoli, prenela je agencija Rojters.

Odluka vlade u Londonu usledila je nakon sastanka održanog 15. jula u Istanbulu, na kome su SAD, Britanija i 30 drugih država, članica međunarodne kontakt-grupe, priznale prelazni savet kao legitimnog predstavnika vlasti u toj afričkoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: