NATO: Vojska u civilnim objektima

NATO je saopštio da će nastaviti da bombarduje mete u Libiji dok to bude bilo potrebno, optužujući Moamera Gadafija da u civilnim objektima skriva vojsku.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2011.

21:19

Default images

Time libijski lider od civilnih stvara legitimne vojne mete.

Predstavnica za štampu NATO Karmen Romero izjavila je da će Alijansa nastaviti sa vazdušnom kampanjom u Libiji sve dok Gadafijeve snage predstavljaju opasnost za civile.

Pored toga, NATO je optužio Gadafijeve snage da u civilnim oblastima kriju vojsku i da zavaravaju strane novinare tako što im pokazuju oblasti koje su navodno gađali avioni NATO.

"Gadafijeve snage sve više zaposedaju objekte koji su prethodno korišćeni u civilne svrhe", rekao je portparol NATO, kanadski pukovnik Rolan Lavua, na konferenciji za novinare u Briselu, javio je Rojters.

On je kazao da Gadafijeve snage zauzimaju nekadašnje staje, poljoprivredne objekte, skladišta, fabrike i postrojenja za proizvodnju hrane, iz kojih komanduju napadima.

"Ti objekti na ovaj način gube svoj zaštićeni status i postaju legitimne mete za NATO", kazao je Lavua, ističući da zvaničnici Gadafijevog režima udare na te objekte predstavljaju kao napade na civilne oblasti.
Misija NATO u Libiji, u kojoj učestvuje osam zemalja, traje od sredine marta.

Iako SAD i Italija smanjuju učešće u ovim operacijama, a Norveška je najavila da će se potpuno povući iz kampanje u Libiji 1. avgusta, NATO tvrdi da ima dovoljno sredstava da nastavi da vodi misiju na istom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: